Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika (KBH / FON1P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / FON1P - Fonetika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zvuková materie je v kurzu nahlížena jak z hlediska empirické (fonetické) stránky jazyka, tak praktické aplikace (ortoepie). V úvodu kurzu je pozornost věnována vztahům různých úrovní zobecnění zvukové stavby řeči.Okruhy1. Fonetika, ortoepie, fonologie a morfonologie - charakteristika disciplin, jejich vzájemné vztahy, základní odborná literatura.2. Řeč mluvená a psaná: vztah zvukové a grafické podoby jazyka. Pravopisné principy. Fonetická transkripce. Smysl, zásady a způsoby.3. Technika fonetické práce. Možnosti softwarové analýzy řeči.4. Hlásky - artikulační a akustická podstata a charakteristika. Klasifikace vokálů. Diftong.5. Konsonanty - tvoření, třídění. Fonetický popis konsonantů na základě tabulky. Sonanty. Artikulační a akustická podstata slabiky.6. Fonetické (prozodické) jevy souvislé řeči. Členění souvislé řeči: výpověď, výpovědní úsek, takt, slabika.7. Základní intonační modely spisovné češtiny a jejich funkce.8. Hlásky v řetězcích, změny hlásek v proudu řeči. Důvody, typy hláskových změn.9. Ortoepická pravidla češtiny. Ráz. Asimilace znělostní a artikulační. Ortoepické zásady přízvukování a intonace.10. Ortoepické problémy vokálů (kvantita, kvalita) a konsonantů a konsonantických skupin.

Získané způsobilosti

Během kurzu student získá ucelenou představu o zvukové stránce češtiny. Student bude veden k tomu, aby si osvojil základní odbornou terminologii, způsob praktického přepisu textů, fonetické určování hlásek, rozpoznání a interpretaci hláskových změn v proudu řeči.

Literatura

Hůrková, J. Česká výslovnostní norma. Encyklopedický slovník češtiny. Brno, 2002. Krčmová, M. Fonetika a fonologie - interaktivní elektronická verze (2008). Dostupné z http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/ff/js08/fonetika/ucebnice/index.html. Palková, Z. Fonetika a fonologie češtiny. Praha: Karolinum, 1994. Krčmová, M. Úvod do fonetiky a fonologie pro bohemisty. Ostrava, 2006. Výslovnost spisovné češtiny I. Výslovnost slov českých. Praha, 1967. Výslovnost spisovné češtiny II. Výslovnost slov cizích. Praha, 1978. Romportl, M. Základy fonetiky. Praha, 1973.

Požadavky

-- pravidelná docházka na přednášku a do semináře (tolerance: 1 absence)-- aktivní práce v semináři-- vypracovaný seminární projekt-- úspěšné absolvování zápočtového testu

Garant

PhDr. Petr Pořízka, Ph.D.