Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonologie (KBH / FON2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / FON2 - Fonologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

OkruhyZÁKLADNÍ POJMY A KONCEPT FONÉMUSegmentace a klasifikace; jednotka, realizace, distribuce - paralelní, komplementární a defektní; volná variace; testy - komutace, minimální pár (minimální kontrast); fonémy a jejich alofony: biuniqueness a overlapping; typy fonémůOPOZICE, NEUTRALIZACE, DISTINKTIVNÍ RYSY; FONOLOGIE PLK (N. S. TRUBECKOJ)Neutralizace a archifoném; fonologický kontrast, Trubeckého teorie opozic: bilaterální-multilaterální, proporční-izolované, privativní-graduální-ekvipolentníSUBFONEMATICKÁ FONOLOGIE. BINARISMUS A DISTINKTIVNÍ RYSY (JAKOBSON&HALLE)Artikulační a akustické distinktivní rysy; binarita; tzv. natural classes (přirozené třídy) a role akustických rysů; fonologické pravidlo - strukturní deskripce&strukturní změnaFONOLOGICKÉ SYSTÉMY, INVENTÁŘE; VOKALISMUS A KONSONANTISMUSFonologické univerzálie; typologie vokalických a konsonantických systémů; centrální a periferní fonémyGENERATIVNÍ FONOLOGIE; FONOLOGICKÉ PROCESY; FONOLOGICKÉ PRAVIDLO, FONOLOGICKÁ REPREZENTACETerminologie, statická a dynamická interpretace, notace; základní typy fonologických procesů: asimilace, disimilace, epenteze, elize, metatezeMORFONOLOGIE; ALTERNACEAlternace fonémů ve fonických řadách; morfoném; hloubková a povrchová reprezentace; sandhi

Získané způsobilosti

Cílem a náplní kurzu je seznámit frekventanty s fonologickým pohledem na zvukovou stránku jazyka, představit základní pojmy, se kterými fonologie pracovala a pracuje (kontrast, komplementární distribuce, foném, alofón, fonologický proces, a fonologické pravidlo, neutralizace, přirozená třída, fonologický rys, binárnost, privativnost, hloubková a povrchová fonologická reprezentace). Studenti si vyzkouší aplikaci těchto pojmů na konkrétním jazykovém materiálu.

Literatura

Vachek, J. Dynamika fonologického systému současné spisovné češtiny. Praha, 1968. Encyklopedický slovník češtiny. Brno, 2002. Krčmová, M. Fonetika a fonologie - interaktivní elektronická verze (2008). Dostupné z http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/ff/js08/fonetika/ucebnice/index.html. Palková, Z. Fonetika a fonologie češtiny. Praha: Karolinum, 1994. Lass, R. Phonology. An introduction to basics concepts. Cambridge University Press 1984/1998. Sabol, J. Syntetická fonologická teória. Bratislava, 1989. Krčmová, M. Úvod do fonetiky a fonologie pro bohemisty. Ostrava, 2006. Kořínek, J.-Erhart, A. Úvod do fonologie. Praha, 2000.

Požadavky

-- pravidelná docházka na přednášku a do semináře (tolerance: 1 absence)-- aktivní práce v semináři-- vypracovaný seminární projekt-- úspěšné absolvování zápočtového testu

Garant

PhDr. Petr Pořízka, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Petr Pořízka, Ph.D.