Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a fonologie (KBH / FONS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / FONS - Fonetika a fonologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

FONETIKA - tematické okruhy:1. FONETIKA, ORTOEPIE, FONOLOGIE A MORFONOLOGIECharakteristika disciplin, jejich vzájemné vztahy, základní odborná literatura.2. ŘEČ MLUVENÁ A PSANÁVztah zvukové a grafické podoby jazyka. Pravopisné principy. Fonetická transkripce. Smysl, zásady a způsoby. Technika fonetické práce. Možnosti softwarové analýzy řeči.3. HLÁSKY - VOKÁLY A KONSONANTYArtikulační a akustická podstata a charakteristika. Klasifikace vokálů. Diftong. Konsonanty - tvoření, třídění. Fonetický popis konsonantů na základě tabulky. Sonanty.4. FONETICKÉ (PROZODICKÉ) JEVY SOUVISLÉ ŘEČIČlenění souvislé řeči: výpověď, výpovědní úsek, takt, slabika. Artikulační a akustická podstata slabiky. Typy přízvukových taktů, klitika. Základní intonační modely spisovné češtiny a jejich funkce.5. HLÁSKY V ŘETĚZCÍCH, ZMĚNY HLÁSEK V PROUDU ŘEČI.Důvody, typy hláskových změn.6. ORTOEPICKÁ PRAVIDLA ČEŠTINYOrtoepické problémy vokálů (kvantita, kvalita) a konsonantů a konsonantických skupin. Ráz. Asimilace znělostní a artikulační. Ortoepické zásady přízvukování a intonace.FONOLOGIE - tematické okruhy:1. ZÁKLADNÍ POJMY A KONCEPT FONÉMUSegmentace a klasifikace; jednotka, realizace, distribuce - paralelní, komplementární a defektní; volná variace; testy - komutace, minimální pár (minimální kontrast); fonémy a jejich alofony: biuniqueness a overlapping; typy fonémů2. OPOZICE, NEUTRALIZACE, DISTINKTIVNÍ RYSY; FONOLOGIE PLK (N. S. TRUBECKOJ)Neutralizace a archifoném; fonologický kontrast, Trubeckého teorie opozic: bilaterální::multilaterální, proporční::izolované, privativní::graduální::ekvipolentní3. SUBFONEMATICKÁ FONOLOGIE. BINARISMUS A DISTINKTIVNÍ RYSY (JAKOBSON&HALLE)Artikulační a akustické distinktivní rysy; binarita; tzv. natural classes (přirozené třídy) a role akustických rysů; fonologické pravidlo - strukturní deskripce&strukturní změna4. FONOLOGICKÉ SYSTÉMY, INVENTÁŘE; VOKALISMUS A KONSONANTISMUSFonologické univerzálie; typologie vokalických a konsonantických systémů; centrální a periferní fonémy5. GENERATIVNÍ FONOLOGIE; FONOLOGICKÉ PROCESY; FONOLOGICKÉ PRAVIDLO, FONOLOGICKÁ REPREZENTACETerminologie, statická a dynamická interpretace, notace; základní typy fonologických procesů: asimilace, disimilace, epenteze, elize, metateze6. MORFONOLOGIE; ALTERNACEAlternace fonémů ve fonických řadách; morfoném; hloubková a povrchová reprezentace; sandhi

Získané způsobilosti

Fonetika: Během kurzu student získá ucelenou představu o zvukové stránce češtiny. Student bude veden k tomu, aby si osvojil základní odbornou terminologii, způsob praktického přepisu textů, fonetické určování hlásek, rozpoznání a interpretaci hláskových změn v proudu řeči.Fonologie: Cílem a náplní kurzu je seznámit frekventanty s fonologickým pohledem na zvukovou stránku jazyka, představit základní pojmy, se kterými fonologie pracovala a pracuje (kontrast, komplementární distribuce, foném, alofón, fonologický proces, a fonologické pravidlo, neutralizace, přirozená třída, fonologický rys, binárnost, privativnost, hloubková a povrchová fonologická reprezentace). Studenti si vyzkouší aplikaci těchto pojmů na konkrétním jazykovém materiálu.

Literatura

Hůrková, J. Česká výslovnostní norma. Vachek, J. Dynamika fonologického systému současné spisovné češtiny. Encyklopedický slovník češtiny. Krčmová, M. Fonetika a fonologie - interaktivní elektronická verze (2008). Palková, Z. Fonetika a fonologie češtiny. Krčmová, M. Fonetika a fonologie češtiny pro bohemisty. Duběda, T. Jazyky a jejich zvuky. Univerzálie a typologie ve fonetice a fonologii. Lass, R. Phonology. An introduction to basics concepts. Cambridge University Press, 1998. Sabol, J. Syntetická fonologická teória. Kořínek, J.-Erhart, A. Úvod do fonologie. Romportl, M. Základy fonetiky.

Požadavky

-- pravidelná docházka na přednášku a do semináře (tolerance: 1 absence)-- aktivní práce v semináři-- vypracovaný seminární projekt-- úspěšné absolvování zápočtového testu

Garant

PhDr. Petr Pořízka, Ph.D.