Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace literárního textu (KBH / ILTX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / ILTX - Interpretace literárního textu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem interpretace; interpretace vs. četba, analýza, deskripce2. Znak a význam; rozumění literárnímu textu3. Autor a jeho záměr4. Role čtenáře5. Intence textu6. Meze interpretace7. Slučitelnost/neslučitelnost interpretací; konflikt interpretací8. Objektivita interpretace; přijatelnost interpretace9. Intertextualita10. Role ideologie v interpretačním procesu11. Interpretace a estetické hodnocení

Získané způsobilosti

Základní orientace v teorii interpretace textu. Osvojení elementárních konceptů a promýšlení předpokladů a cílů interpretce.

Literatura

Compagnon, Antoine. Démon teorie. Literatura a běžné myšlení. Brno, 2009. Bílek, P. A. Hledání jazyka interpretace. Host, Brno 2003. Pechar, J. Interpretace a analýza literárního díla. Praha: Filosofia, 2002. Eco, U. Interpretácia a nadinterpretácia. Bratislava, 1995. ISBN 80-7115-080-0.Newton, Kenneth M. Jak interpretovat text . Olomouc , 2008. Culler, J. Krátký úvod do literární teorie. Brno: Host, 2002. Eco, Umberto. Lector in fabula. Praha, 2010. Ricoeur, P. Teória interpretácie. Diskurs a prebytok významu. Bratislava 1997. Haman, A. Úvod do studia literatury a interpretace díla. Jinočany, HaH, 1999.

Požadavky

Kolokvium je udělováno za úspěšné zvládnutí písemného testu (v rozsahu odpřednášené látky a povinné literatury).

Garant

Mgr. Jiří Hrabal, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Hrabal, Ph.D.