Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hlaholské písemnictví - kolokvium (KBH / KHP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / KHP - Hlaholské písemnictví - kolokvium, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod od hlaholské paleografie2. Rekonstrukce Konstantinovy hlaholice ? metodologie a výsledky3. Traktát mnicha Chrabra4. Azbučné modlitby a abecedária5. Polooblá a oblá hlaholice nejstarších rukopisů6. Hranatá hlaholice charvátská7. Transliterace hlaholských rukopisů do cyrilice a do latinky8. Kyjevské listy a Pražské zlomky hlaholské jako rukopisy české redakce9. Kanonické památky makedonské redakce (ochridské centrum)10. Hlaholská epigrafika11. Rukopisy psané charvátskou hranatou hlaholicí12. Emauzské období hlaholského písemnictví

Získané způsobilosti

četba, analýza a zápis hlaholských textů

Literatura

Mareš, F. V. Cyrilometodějská tradice a slavistika. Praha 2000. Vajs, J. Rukověť hlaholské paleografie. Praha 1932. Tkadlčík, V. Systém hlaholské abecedy. In: Studia palaeoslovenica. Sborník studií věnovaných k sedmdesátinám univ. prof. dr. Josefa Kurze, DrSc., s. 357-378.

Požadavky

Aktivita, referáty, zápočet. Požadavky ke kolokviu budou upřesněny.

Garant

doc. Mgr. Miroslav Vepřek, Ph.D.