Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Korpusová lingvistika (KBH / KORPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / KORPP - Korpusová lingvistika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do korpusové lingvistiky je rozdělen do tří bloků: v prvním se účastníci seznámí se základními pojmy, v druhém se naučí zacházet s českými jazykovými korpusy. Třetí blok, jehož obsah se bude řídit aktuálními zájmy účastníků, by měl studentům pomoci při sestavování a vyhodnocování vlastních malých korpusů pro speciální účely.Okruhy1. Základní pojmy a definice2. Historie korpusové lingvistiky3. Korpusové nástroje a metody vyhodnocování (regulární výrazy, základní statistické pojmy)4. České korpusy psaného jazyka5. České korpusy mluveného jazyka6. Český závislostní korpus7. Formáty korpusů (kódování, transkripce, možnosti značkování)8. Stručný úvod do XML9. Morfologické značkování (hlavní modely)10. Syntaktické značkování

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je seznámit účastníky se základy korpusové lingvistiky a připravit je na práci s korpusy, které se v posledních letech staly jednou ze základních pomůcek pro vědecké studium jazyka.V teoretickém exkurzu jsou představeny české i zahraniční korpusy psaného i mluveného jazyka, metodologie, softwarové aplikace, mezinárodní standardy, formáty, značkování a anotace korpusů. V praktické časti kurzu si studenti osvojí techniky vyhledávání jazykových dat, práci s lingvistickými daty v různých korpusových aplikacích a vypracují seminární projekt, který povede k sestavení vlastního korpusového vzorku.

Literatura

Baker, P. - Hardie, A. - McEnery, T. A Glossary of Corpus Linguistics. Edinburgh 2006. Kol. Český národní korpus. Úvod a příručka uživatele. Praha 2000. Český národní korpus. Úvod a příručka uživatele. Praha 2000. Čermák, F. - Křen, M. (eds.). Frekvenční slovník češtiny. Praha 2004. Čermák, F. (ed.). Frekvenční slovník mluvené češtiny. Praha 2007. Čermák, F. - Blatná, R. (eds.). Jak využívat Český národní korpus. Praha 2005. Čermák František. Komputační lexikografie. In: Manuál lexikografie. Jinočany 1995, s. 50-71. Šulc Michal. Korpusová lingvistika (první vstup). Praha 1999. Čermák, F. - Blatná, R. Korpusová lingvistika: Stav a modelové přístupy. Praha 2006. Kol. Průvodce českým akademickým korpusem 1.0. Praha 2007. Čermák - Klímová - Petkevič. Studie z korpusové lingvistiky. Praha 2000.

Požadavky

(1) Pravidelná účast a aktivní práce v semináři (včetně plnění zadaných úkolů)(2) Úspěšně realizovaný seminární projekt

Garant

PhDr. Petr Pořízka, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Petr Pořízka, Ph.D.