Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Korespondence v dílech č.spis.-kolokvium (KBH / KSL02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / KSL02 - Korespondence v dílech č.spis.-kolokvium, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář se zaměří na fenomén soukromé korespondence spisovatelů, který je dnes pojímán jako literární artefakt. Jedním z úkolů bude sledovat pozici korespondenčního žánru v tzv. literatuře autenticity; korespondenci v literární a mimoliterární komunikaci aj.Tematické okruhy:1) Kdo mluví v korespondenci? Já a hlas druhého. Dopis jako oslovení i sebeoslovení.2) Komunikanti v korespondenci, rozvržení subjektů a diferenciace "hlasů": důsledek: žánrová diferenciace. Žánrová problematika. Korespondence, deník, esej. Osobní dopis, "otevřený" dopis, román v dopisech, "literární" korespondence.3) Božena Němcová: psát sebe skrze dopis. Dopis a sebeutváření osobnosti.4) Otokar Březina: estetismus Březinovy pozice. Autostylizační charakter Březinovy korespondence.5) Jakub Deml: Demlovy dopisy - pokračovatelé básníkových Šlépějí. Potřeba adresáta.6) Bohuslav Reynek: Bohuslav Reynek píše Terezii Sumové. Poezie a všednodennost. Mlčení básníka a potřeba sdílení.7) Dopisy Franze Kafky. Nesamozřejmost, nesrozumitelnost světa.8) Jan Zahradníček: Dopisy Jana Zahradníčka ženě. Povolené psaní... Mnémosyné... Báseň, dopis a paměť.11) Jiří Orten: Milostný kruh Jiřího Ortena. Spirála sebezrcadlení. Naslouchání a sebepozorování.12) Jiří Kolář: Psáno na pohlednice I, II. Cesta za hranici ticha. Etika básníka. Jak psát ne-literaturu?

Získané způsobilosti

Orientace v genologické problematice non - fikčních literárních žánrů; osvojení znalostí vývoje epistolografie v českém literárním kontextu.

Literatura

Lopatka, Jan. Předpoklady tvorby (1991). Janáčková, Jaroslava. Božena Němcová a sestry Rottovy (ve světle nových pramenů a souvislostí), Česká literatura 53, 2005, č. 4, s. 493 - 517. Mocná, Dagmar, Peterka, Josef a kol. Encyklopedie literárních žánrů. Praha-Litomyšl: Paseka, 2004. Kusáková, Lenka. Korespondence jako historický pramen a umělecký text, Česká literatura 53, 2005, č. 4, s. 574 - 581. Bazil Veľký. Povzbudenie mladým. Listy I. Prešov, 1999. Janáčková, Jaroslava a kol. Řeč dopisů, řeč v dopisech Boženy Němcové. ISV nakladatelství, Praha 2001. Macurová, Alena. Ztvárnění komunikačních faktorů v jazykových projevech. AUC - Philologica Monographia LXVIII - 1977. Praha 1983.

Požadavky

Podmínky ke kolokviu:Schopnost analýzy archivního pramene (korespondenční jednotky) a návrh jeho edice. Znalost dějin korespondenčního žánru v české literatuře, reflexe korespondence v kontextu ostatních literárních žánrů.

Garant

Mgr. Petr Komenda, Ph.D.