Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura a cenzura - kolokvium (KBH / KSL11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / KSL11 - Literatura a cenzura - kolokvium, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Komunikace je hlavní projev sociálního chování. V každém konkrétním historickém kontextu proto podléhá kontrole, s níž ji spojuje vztah dialektické jednoty. Kontrola spočívá v kritické interpretaci komunikátů, zejména fixovaných (psané a tištěné slovo, hlasové zápisy, výtvarné projevy). Za jistých okolností může být komunikace vystavena v kterémkoli stupni svého průběhu (zdroj, obsah, způsob, součinitelé její realizace, příjemce) riziku konfliktu s aktuálními krátkodobými nebo dlouhodobými právními, morálními, náboženskými nebo politickými normami a za jejich porušení sankcionována. Výše organizovaná společnost (stát, církev) vytváří k tomuto účelu zvláštní instituce, jež vybavuje specifickými kontrolními instrumenty k ovlivňování komunikačního procesu (cenzura, konfiskace, v krajních případech i jiná represivní opatření), od jejichž aktivního působení očekává podporu a pomoc efektivnějšímu prosazování své politické vůle. Těmto problémům se daný kurz věnuje.

Získané způsobilosti

znalosti vybraných problémů z oblasti literární cenzury

Literatura

Kollárová, Ivona. Cenzúra knih v tereziánskej epoche. Bratislava, 1999. Čulík, J. Historie cenzury v Čechách in: Britské listy (5 částí) ? www.blisty.cz (4,5,6,7. a 10.8.1998). Bauer, Jan. Libri prohibit. Seznam zakázaných knih v čechách od roku 1989. Praha, 2000. Literatura určená k likvidaci (sborník z konference). Praha, 2006. Kaplan ? Tomášek. O cenzuře v Československu v letech 1945-1956. Praha, 1994. Tomášek, D. Pozor cenzurováno! aneb Ze života soudružky cenzury. Praha, 1994. Hyland, P. a Sammells, N. Writing and Censorship in Britain. London and New York, 1992. Sova, Dawn B. Zakázané filmy. 125 příběhů cenzury. Praha, 2005.

Požadavky

K zápočtu: pravidelná docházka, aktivita v hodinách, vypracování a přednesení referátu na zadané téma. Požadavky ke kolokviu budou upřesněny.

Garant

PhDr. Jan Schneider, Ph.D.