Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura do r. 1945 1 (KBH / L451P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / L451P - Česká literatura do r. 1945 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Soubor přednášek si klade za cíl uvedení do základních problémů poetiky jednotlivých básnických osobností. Přednášející tedy neusiluje o komplexní obraz literárního dění v době meziválečné, spíše usiluje o interpretační sondy, kombinující strukturální analýzu s fenomenologickým přístupem, aby bylo možno zodpovědět otázky, jaké skryté hybné elementy vedly k dynamickým proměnám jednotlivých tvůrčích poetik.Tematické okruhy:1) Otokar Březina a symbolismus2) Antonín Sova3) Bohuslav Reynek: předexpresionistické období, expresionismus, Setba samot a sbírky z první poloviny čtyřicátých let4) Jakub Deml5) Česká básnická avantgarda: poetismus a surrealismus6) Jaroslav Seifert7) Poezie smrti a času: básnická tvorba třicátých let: uvedení do problematiky. Básník Josef Hora8) František Halas9) Vladimír Holan10) Jan Zahradníček11) Jan Čep12) Existenciální poezie 40. let. K. Bednář, Jiří Orten, Skupina 42

Získané způsobilosti

znalost vývojových trendů v české poezii devadesátých let 19. století až třicátých let 20. století. Vhled do básnických osobností.

Literatura

Avantgarda známá a neznámá I. - III. Praha 1970- 1972. Germain, Sylvie. Bohuslav Reynek v Petrkově. Havlíčkův Brod, 2000. Fučík, Bedřich. Kritické příležitosti II. Praha 2002. Králík, Oldřich. Platnosti slova. Periplum, Olomouc 2001. Brabec, Jiří. Poezie na předělu doby. Praha 1964. Červenka, Miroslav. Styl a význam. Studie o básnících. Čs. spisovatel: Praha, 1991. Červenka, Miroslav. Symboly, písně a mýty. Praha, 1966. Černý, Václav. Tvorba a osobnost I. Odeon, Praha 1992.

Požadavky

Zápočet