Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura do r. 1945 2 (KBH / L452)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / L452 - Česká literatura do r. 1945 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednáškového kurzu:1. Manifest české moderny a jeho zásadní přínos do vývoje české literatury a umění obecně.2. Podoby českého naturalismu a jeho "druhý život" v próze dvacátých let 20. století.3. Problematika buřičské generace a próza jejích exponentů. Viktor Dyk a Fráňa Šrámek.4. Problematizace identity v prozaických textech Richarda Weinera.5. Švejk jako typ literární postavy.6. Čapkova noetická trilogie a její místo v autorově filozofickém a společenském uvažování.7. Vančurova koncepce umělecké tvorby v kontextu historické prózy.8. Olbrachtův zájem o Podkarpatskou Rus a její tematizace v meziválečné próze.9. Nový typ psychologické prózy v románech Jaroslava Havlíčka a Václava Řezáče.10. Projevy židovství v textech "asimilovaných" židů: Egon Hostovský, Karel Poláček.

Získané způsobilosti

Velmi dobrá znalost české literatury vytčené epochy, obzvláště v období mezi světovými válkami.

Literatura

Opelík, Jiří. Čtrnáctero prací o Karlu Čapkovi a ještě jedna o Josefu Čapkovi jako přívažek. Praha, 2008. Buriánek, František. Generace buřičů. Praha, 1968. Blažíček, Přemysl. Haškův Švejk. Praha, 2001. Mukařovský, Jan. Vančurův vypravěč. Praha, 2006. Med, Jaroslav. Viktor Dyk. Praha, 1988. Strohsová, Eva. Zrození moderny. Praha, ČS 1963.

Požadavky

Ke zkoušce je nutno mít zápočtem ukončené semináře L451S a L452S a předložit seznam přečtené beletrie o čtyřiceti položkách.