Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární kritika (KBH / LITK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / LITK - Literární kritika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Literární kritika, literární historie, literární teorie2. Metody literární kritiky3. Žánry literární kritiky4. Počátky české literární kritiky5. Od národního programu k hledání uměleckých hodnot6. Pokusy o vědeckou kritiku a estetiku v 19. stol.7. F. X. Šalda v kontextu nástupu moderny8. Estetická a ideologická diferenciace literární kritiky mezi dvěma válkami9. Václav Černý a jeho boje o tvůrčí svobodu10. Kritika v 50. a 60. letech 20. století: od Štolla k Lopatkovi11. Literatura a politika v oficiální, samizdatové a exilové kritice let 70. a 80. let 20. stol.12. Literární kritika po roce 1989: hledání, nebo rezignace?

Získané způsobilosti

Vymezení předmětu, přehled o základních metodách, získání přehledu o dějinách české literární kritiky.

Literatura

Černý, Václav. Co je kritika, co není a k čemu je na světě . Brno, 1968. Wellek, R. Koncepty literární vědy. Jinočany, 2005. Novák, Arne. Kritika literární: Metody a směry, zásady a prakse. 2. vyd. Praha, 1925. Haman, Aleš. Nástin dějin české literární kritiky. Jinočany, 1999. Buriánek, František. Úvod do literární kritiky. Praha , 1982.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, četba, písemný referát

Garant

PhDr. Jan Schneider, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan Schneider, Ph.D.