Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární školy, směry a skupiny v 19.st (KBH / LITS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / LITS - Literární školy, směry a skupiny v 19.st, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Proměny funkčních modelů literatury a pojetí role umělce v české literatuře devatenáctého století. Otázky nadnárodní motivace proměn funkčních modelů v č. lit. 19. stol.2. Meze a úskalí pozitivistického přístupu k literatuře (na konkrétním materiálu věnovanému české literatuře 19. století.)3. Synopticko-pulzační model literární historie4. Recepční horizonty české literatury národního obrození a 2. poloviny 19. století5. Komparatistika jako možný způsob myšlení o literatuře 19. století; dvojí zdroj komparativního myšlení6. Modely transformace ve vztazích mezi českou a německou literaturou 19. století; podněty českých osvícenců z Vídně pro českou literární historii na počátku českého národního obrození7. Genderové přístupy k české literatuře 19. století8. Konstituování termínu literární biedermeier v české literární historii9. Mácha redivivus - současná diskuse o díle Karla Hynka Máchy10. Karel Sabina - reinterpretace osobnosti a díla11. Božena Němcová - revidované čtení Babičky12. Areálové pojetí literatury 19. století prizmatem nové interpretace Tylových kouzelných her

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základy komparatistiky jako vědní disciplíny na základě práce s textovým materiálem literatury 19. století.

Literatura

Papoušek, Vladimír. Dějiny nové moderny. Praha, 2010. Bláhová, K. Historie literární. Emancipace vědní disciplíny na přelomu 19. a 20. stol. Česká literatura 54, 2006, č. 4, s. 45-86. Papoušek, V., Tureček, D. Hledání literárních dějin. Praha - Litomyšl, 2005. Charypar, Michal. Karel Sabina - "epigon" a tvůrce. Praha, 2010. Haman, Aleš - Holý, Jiří - Papoušek, Vladimír. Kritické úvahy o západní literární teorii. Praha, 2006. Tureček, Dalibor-Urválková, Zuzana. Mezi texty a metodami. Národní a univerzální v české literatuře 19. století. Olomouc, 2006. Sládek, Ondřej - Bláhová, Kateřina (ed.). O psaní dějin. Teoretické a metodologické problémy literární historiografie. Praha, 2008. Jakobson, R. Poetická funkce. Jinočany 1995. Janáčková, Jaroslava. Příběh tajemného psaní. Praha, 2001. Vodička, F. Struktura vývoje. Praha, 1998. Stephen Greenblatt. Velký příběh neznámého muže. Praha, 2007. ISBN 978-80-00-01930-7.

Požadavky

Vypracování seminární práce, z níž bude zřetelná schopnost aplikovat komparatistickou metodu na zvolený literární text.

Garant

Mgr. Jana Vrajová, Ph.D.