Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie (KBH / LXS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / LXS - Lexikologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

SEMINÁŘJe zaměřen na aplikaci teoretických poznatků získaných v přednášce na konkrétní jazykový materiál. Je koncipován problémově, pro každý semestr budou vymezeny cca tři tematické okruhy, v jejichž rámci budou řešena konkrétní zadání. Příklady tematických okruhů:1. dynamika vývoje slovní zásoby: produktivita slovotvorných způsobů, stabilizační procesy ve slovní zásobě, reflexe anglicismů a jejich adaptační procesy;2. aplikace matematických metod na slovní zásobu: určení lexikostatistických parametrů textu, možnost využití lexikostatistických parametrů, elektronické databáze a možnosti jejich využití;3. funkční stratifikace lexikálního plánu: registr příznaků, expresivita a její typy, periferní slovní zásoba.12) Volné téma, které navrhnou posluchači.

Získané způsobilosti

Pro absolvování semináře jsou studenti schopni:samostatně pracovat s předloženým lexikálním materiálem;popsat strukturu lexikálního systému;analyzovat a interpretovat jevy a vztahy v lexikálním systému;umět pracovat s lexikografickými zdroji a elektronickými korpusy.

Literatura

Čejka, M. Česká lexikologie a lexikografie: Brno 1992. Filipec, J. - Čermák, F. Česká lexikologie. Praha 1985. Encyklopedický slovní češtiny. Čermák. Jazyk a jazykověda. Čermák. Lexikon a sémantika. Čermák. Lexikon a sémantika. Blatná, R. a kol. Manuál lexikografie. Praha, 1995. Šmilauer, V. Novočeské tvoření slov. Praha, 1971. Blatná, R. - Čermák, F. Příručka lexikografie. Praha, 1995. Machová, S. - Švehlová, M. Sémantika a pragmatická lingvistika. Praha, 2001. Lotko, E. Slovník lingvistických termínů pro filology. Olomouc: VUP, 1999.

Požadavky

seminární práce, rozprava nad prací samostatná práce s lexikálním materiálem, prezentace výsledků v seminářizápočtový test (hranice úspěšnosti 75%)

Garant

Mgr. Darina Hradilová, Ph.D.