Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Myšlení o literatuře 20. století (KBH / M20S)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / M20S - Myšlení o literatuře 20. století, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:1. Ruský formalismus2. Český literárněvědný a estetický strukturalismus3. Fenomenologie, hermeneutika a New Criticism4. Psychoanalýza a archetypální kritika5. Sémiotika v literární vědě, francouzský strukturalismus6. Od autora ke čtenáři7. Dialogičnost, intertextovost, paměť8. Poststrukturalismus, dekonstrukce, postmodernismus9. Marxismus a kulturní materialismus10. New Historicism11. Feminismus a gender-studies12. Postkolonialismus a rasová studia13. Literatura a kultura

Získané způsobilosti

Přehled o zásadních literárněvědných metodách, osvojení terminologie

Literatura

Culler, J. Krátký úvod do literární teorie. Brno: Host, 2002. Nünning, Ansgar (ed.). Lexikon teorie literatury a kultury: koncepce - osobnosti - základní pojmy. Brno, 2006. Zima, P.V. Literární estetika. Olomouc, 1998. Mitosek, Zofia. Teorie literatury: historický přehled. Brno, 2010. Eagleton, T. Úvod do literární teorie. Praha: Triáda, 2005. Pechlivanos, Miltos (ed.). Úvod do literární vědy. Praha, 1999.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, četba a analýza teoretických textů.

Garant

PhDr. Jan Schneider, Ph.D.