Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mediální a autorské právo (KBH / MAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / MAP - Mediální a autorské právo, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Základní právní pojmyPrameny práva, právní normyPrávní vztahy a jejich subjektyAplikace práva a její formyMédia jako předmět právní úpravyMédia veřejné službySvoboda projevu a její meze v Listině základních práv a svobodRegulace obsahu médiíAutorské právo - pojem a předmětPojem autorského dílaAutor díla, výlučná práva osobnostní a majetkováZákonné licence, licenční smlouvaKolektivní správa práv

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti o základních pojmech práva, právní úpravě vzniku oprávnění provozovat sdělovací prostředek a požadavcích na obsah ve sdělovacích prostředcích, vymezení pojmu dílo a autor díla, stejně jako obsahu autorského práva (právech osobnostních a majetkových).

Literatura

Čermáková Vlčková, A., Smejkal, V. Autorská díla v hromadných sdělovacích prostředcích. Šebelová, M. Autorské právo: zákon, komentáře, vzory a judikatura. Computer Press, Brno, 2006. Telec, I., Tůma, P. Autorský zákon - komentář. Praha, 2007. Chaloupková, H., Holý, P. Autorský zákon - komentář. Praha, 2007. Rozehnal, A. Mediální právo. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2004. Bartoň, M. Svoboda projevu a její meze v právu ČR. Linde, Praha, 2002. Schelle, K. a kol. Základy práva. Eurolex Bohemia, Praha, 2004. Spirit, M. Základy práva pro neprávníky. Aleš Čeněk, Plzeň, 2008. Janků, M. a kol. Základy práva pro posluchače neprávnických fakult. Praha, C.H.Beck, 2006. Chaloupková, H., Holý, P. Zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání a předpisy souvisící - komentář. Praha, 2004.

Požadavky

viz http://www.kb.upol.cz/

Garant

JUDr. Petr Osina, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Petr Osina, Ph.D.