Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mediální gramotnost 1 (KBH / MEDG1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / MEDG1 - Mediální gramotnost 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. definice obsahu semináře na základě terminologie: média, žurnalistika, mediální gramotnost, mediální krajina2. klasifikace žurnalistiky, specifika české žurnalistiky, některé specifické prvky žurnalistické profese a teorie v zahraničí ("advocacy journalism" apod.)3. smysl a role médií v historii a současnosti - vývoj médií a vývoj jejich funkce I4. smysl a role médií v historii a současnosti - vývoj médií a vývoj jejich funkce II; s akcentem na české (československé) poměry5. současná česká mediální krajina I6. cesta od informace ke zprávě - news values, gatekeeping7. cesta od zprávy k agendě - agenda setting8. rešerše, investigace, zdrojování (příklady, principy, ideologie, historie)9. objektivita jako klíčové slovo v mediální oblasti, princip dodržování informační kvality10. současná česká mediální krajina II11. regulační a samoregulační mechanismy.

Získané způsobilosti

Student se seznámí se základními pojmy žurnalistické teorie především v oblasti vytváření mediálních obsahů (teorie gatekeepingu, zpravodajských hodnot, nastolování agendy, mediálních rutin, regulace a samoregulace médií). Výuka bude postavena na orientaci a příkladech z české mediální praxe.

Literatura

McCombs, Maxwell. Agenda Setting. Praha, 2009. Končelík, J. - Večeřa, P. - Orság, P. Dějiny českých médií 20. století. Praha, 2010. Hvížďala, K. Mardata. Praha, 2011. Jirák, J. - Köpplová, B. Média a společnost. Praha, 2002. Foret, M. - Lapčík, M. - Orság, P. (eds.). Média dnes. Reflexe mediality, médií a mediálních obsahů. Olomouc, 2008. FORET, M., LAPČÍK, M., ORSÁG, P. (eds). Mediální praxe. Základy žurnalistických profesí. Olomouc: FF UP., 2008. Polách, V. (ed.). Mediální teorie a praxe. Cyklus přednášek. Olomouc, 2008. BURTON, G., JIRÁK, J. Úvod do studia médií. 2001. Trampota, T. Zpravodajství. Kolektiv autorů. Zpravodajství v médiích. Praha, 2005. Kolektiv autorů. Z/vůle médií. Stati k novinářské teorii a praxi. Praha, 2006. Jílek, V. Žurnalistické texty jako výsledek působení jazykových a mimojazykových vlivů, Olomouc 2009, 120 s., příloha CD. BURNS, L. S. Žurnalistika. Praktická příručka pro novináře. Ruß-Mohl, Stephan-Bakičová, Hana. Žurnalistika. Praktický průvodce praktickou žurnalistikou. 2005.

Požadavky

Písemný úkol na základě sekundární literatury, zápočtový test. Povinná účast (80 %).

Garant

Mgr. Vladimír Polách, Ph.D.