Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mediální gramotnost 2 (KBH / MEDG2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / MEDG2 - Mediální gramotnost 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. právní rámec fungování médií u nás; normativní teorie médií2. otázka konceptu veřejnoprávnosti, diskuze nad financováním veřejnoprávních médií, zahraniční komparace;3. politizace veřejnoprávních médií u nás, způsob vedení veřejnoprávních médií;4. otázka regionálních médií - stav, struktura, vývoj;5. Ben H. Bagdikian: The New Media monopoly? Globalizace médií jako globální problém;6. vlivy globalizace u nás; vlivy na programovou skladbu, tematickou agendu, komodifikace médií;7. globalizace vs. občanská žurnalistika; vznik a historie občanské žurnalistiky, její projevy v českém prostředí8. lokální a hyperlokální žurnalistika v zahraničí i v České republice;9. současné postavení rozhlasového vysílání u nás;10. otázka vysílaní do zahraničí: boj za svobodu vs. propaganda; příklady z dějin: Radio Svobodná Evropa, Voice of America aj.;11. nová (elektronická) média;

Získané způsobilosti

Student se seznámí se základními pojmy žurnalistické teorie především v oblasti vytváření mediálních obsahů (teorie gatekeepingu, zpravodajských hodnot, nastolování agendy, mediálních rutin, regulace a samoregulace médií). Výuka bude postavena na orientaci a příkladech z české mediální praxe.

Literatura

Končelík, J. - Večeřa, P. - Orság, P. Dějiny českých médií 20. století. Praha, 2010. Jirák, J. - Köpplová, B. Masová média. 2009. Jirák, J., Köpplová, B. Média a společnost. Praha: Portál, 2003. McChesney, R. Problém médií. Všeň, 2009. Pouperová, O. Regulace médií. Praha, 2010. Burton, G., Jirák, J. Úvod do studia médií. Brno: BARRISTER&PRINCIPAL, 2001. McQuail, D., & Antonínová, H. (2009). Úvod do teorie masové komunikace. Praha: Portál. Trampota, T. Zpravodajství. Praha: Portál, 2006.

Požadavky

povinná účast (80 %), spolupráce na skupinovém úkolu analytického typu, pravidelná orientace v dění na mediální scéně; zápočtový test, zkouška

Garant

Mgr. Vladimír Polách, Ph.D.