Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mediální studia (KBH / MES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / MES - Mediální studia, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- terminologické vyjasnění: mediální studia, kulturální studia, žurnalistika, média- média, masmédia, sociologický konstrukt a instituce médií- typologie médií, nová média- technicko-deterministický pohled na média, Torontská škola- sociální kritika, teorie ideologie, kulturní průmysl: marxismus, frankfurtská škola- média a jejich sociální a ideologická funkce 2. pol. 20. století: Habermas, Debord- mediální obsah vs. význam, mediální obsah jako text, birminghamská škola- teorie reprezentace reality v médiích, konstrukce reality, hyperrealita (Berger ? Luckmann, Boorstin, Baudrillard)- teorie médií: možnosti a limity deskriptivních modelů, normativní a alternativní teorie médií

Získané způsobilosti

Seminář je zaměřen na teoretické pojetí médií a mediálních studií, zabývá se především přehledem různých mediálních škol, metodologií a nahlížení na média. Studenti se seznámí se současnými trendy v oblasti mediálních studií i s jejich historickým vývojem.

Literatura

McRobbie, A., & Šmejkalová, D. (2006). Aktuální témata kulturálních studií. Praha: Portál. JUZL, M., Prokop, D. Boj o média. Praha : Karolinum, 2005. & Dvořák, T. (2010). Kapitoly z dějin a teorie médií. Praha: Akademie výtvarných umění v Praze, Vědecko-výzkumné pracoviště. Jirák, J. - Köpplová, B. Masová média. 2009. THOMPSON, J. B. Média a modernita. Praha : Karolinum, 2004. Volek, J. Mediální studia mezi kritikou ideologie a kritikou informace. In: Volek, J. - Štětka, V. (eds.): Média a realita. Brno: Masarykova univerzita 2004. McNair, B. Sociologie žurnalistiky. Praha: Portál, 2004. Hallin, Daniel C. - Mancini, P. Systémy médií v postmoderním světě. Praha, 2008. Burton, G. - Jirák, J. Úvod do studia médií. Brno, 2001. McQuail, Denis. Úvod do teorie masové komunikace. 2009.

Požadavky

povinná účast (80 %), zápočtový testpříprava z povinné četby

Garant

Mgr. Vladimír Polách, Ph.D.