Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologická teorie (KBH / MFTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / MFTP - Morfologická teorie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem přednášky je seznámit zájemce s teoretickými a koncepčními podklady pro popis morfologie současné spisovné češtiny a rovněž s aktuálními modely morfologické deskripce v zahraniční lingvistice. Přednáška probíhá formou prezentací v PowerPointu.1) Teoretické a koncepční podklady pro popis morfologie současné spisovné češtiny- Mathesiův model funkční gramatiky- "bílá kniha", "teoretické základy" a "akademická" Mluvnice češtiny- gramatiky let devadesátých, gramatika "pro školu a veřejnost"?- aktuální projekty: "frekvenční" gramatika, internetová gramatika, gramatika pro magisterské a doktorské studium, nová "akademická" mluvnice2) Rehabilitace morfologie a "comeback" slova- modely WP, IA, IP3) Teorie slovních druhů- autonomie morfologie a syntaxe?- vztah morfologie a syntaxe, Kuryłowiczova lexikální a syntaktická derivace: Nabírá písek lopatkou: lopata ? lopatka x lopatka ? lopatkou- klasifikace PS: desatero slovních druhů? (Umístil se na třetím místě), gnozeologický podklad, ne/soulad významu a funkce (Ráda se směje. x Smát se slabšímu je ubohé.)- průniky PS: Je to bestie smějící se každému do očí.4) Transfer slovních druhů- slovnědruhová TRANSPOZICE (druh sémantického vztahu, instance derivace, množinové pojetí, procesuální pojetí, gramatická a slovotvorná transpozice)- KONVERZE (kategoriální členství, morfologický proces)- transflexe5) Morfologická "hereze", aneb "dokulilovské sítě"6) Slovo a jeho vnitřní struktura- východiska morfematické analýzy- maximalistická verze- analýza vnitřní struktury konvertovaných slov7) Typologický exkurz: je čeština ideální reprezentant flexivního typu jazyka?8) Školský exkurz: příběh o školské morfologii

Získané způsobilosti

Znalost teoretických a koncepčních podkladů pro popis morfologie současné spisovné češtiny (morfologie flexivní a lexikální)

Literatura

BRONDALL, V. Autonomie syntaxe. In: Principy strukturní syntaxe I. Praha, 1974. DOKULIL, M. K otázce slovnědruhových převodů a přechodů, zvl. transpozice. Slovo a slovesnost 43, 257-. 1982. KATAMBA, F. Morphology. London, 1993. KARLÍK, P.- NÜBLER, N. Poznámky k nominalizaci v češtině. Slovo a slovesnost 59, 105-112. 1998. Furdík, J. Slovenská slovotvorba. Prešov, 2004. Bednaříková, B. SLOVO a jeho KONVERZE. Olomouc, 2009. BEDNAŘÍKOVÁ, B. Systemic Description, or Systematic Prescription? In: Langue and Parole in Synchronic and Diachronic Perspective. Amsterdam, 1999. BALTEIRO, I. The Directionality of Conversion in English. A dia-Synchronic Study. Bern - Bruxelles - Frankfurt am Main - New York - Oxford - Wien:, 2007. Dokulil, M. Tvoření slov v češtině 1. Praha: ČSAV, 1962. BOSÁK, J.-BUZÁSSYOVÁ, K. Východiská morfémovej analýzy. Bratislava, 1985. BUZÁSSYOVÁ, K. Vzťah slovotvorného a lexikálného významu transponovaných derivátov. Slovo a slovesnost 41, 127-130. 1980.

Požadavky

75procentní účast na přednášce

Garant

doc. PhDr. Božena Bednaříková, Ph.D.