Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody literární historie 1 (KBH / MLH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / MLH1 - Metody literární historie 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Geneze literárního díla:a) rekonstrukce biografického kontextu, práce s životopisnými údaji, životopis jako kulturní konstrukt; korespondence, deníky a memoáry jako specifický literárně historický pramen; vztah mezi životem a dílem v pojetí různých literárněhistorických směrůb) rekonstrukce literárního života; význam literárního časopisu jakožto specifického literárněhistorického pramene; vertikální struktura literatury; nadnárodní kontexty české literaturyc) literární směr jakožto literárně historický konstrukt (vznik a redefinice)d) textová geneze díla ? základní textologické problémy a ediční dilemata2) Recepce literárního dílaa) geneze zájmu o recepční pól literárního procesu jako projev demokratizačních procesů v kultuře 20.století; přínos kostnické školy a F. Vodičkyb) rekonstrukce dobového kritického ohlasu literárního dílac) tzv. druhý život autora a literárního dílad) problematika filmových adaptací literárního díla3) Historická poetikaa) historická poetika jako průnik literární teorie a historie ? diachronní dimenze poetikyb) práce s kategorií literárního žánru jakožto faktoru literárního vývoje

Získané způsobilosti

Student získá základní literárněhistorické návyky nezbytné pro jeho samostatné badatelské působení.

Literatura

Kol. aut. Čtenář jako výzva. Výbor z prací kostnické školy recepční estetiky. Brno, 2001. Papoušek, Vladimír. Dějiny nové moderny. Praha, 2010. Papoušek, V., Tureček, D. Hledání literárních dějin. Praha - Litomyšl, 2005. Tureček, Dalibor-Urválková, Zuzana. Mezi texty a metodami. Národní a univerzální v české literatuře 19. století. Olomouc, 2006. Bolton, Jonathan, ed. Nový historismus / New historicism. Brno, 2007. Vodička, F. Struktura vývoje. Praha, 1998. Haman, A. Úvod do studia literatury a interpretace díla. Jinočany, HaH, 1999. Stephen Greenblatt. Velký příběh neznámého muže. Praha, 2007. ISBN 978-80-00-01930-7.

Požadavky

Vypracování seminární práce zpracovávající myšlenkové podněty knihy Vladimíra Macury Znamení zrodu.

Garant

Mgr. Jana Vrajová, Ph.D.