Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologie (KBH / MORFS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / MORFS - Morfologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář je zaměřen na poznání základní jednotky morfologického plánu a její analýzu. Pozornost je zaměřena především na formální morfologii (flexivní a lexikální).Součástí semináře je i zvládnutí současné morfologické normy.1) Základní pojmy morfonologie a morfémiky, analýza vnitřní stavby slova/slovního tvaru na bezprostřední konstituenty, typy morfů2) Slovo jako syntagma, "dvojí" morfologie3) Stavba tvarů substantivní flexe, třídění substantiv do tzv. deklinačních typů4) Stavba tvarů adjektivní a pronominální flexe, dvojtvarová flexe numerálií5) Stavba tvarů slovesné flexe, třídění sloves do tzv. konjugačních typů6) Terminologie slovesných tvarů a významů7) Slovesné tvary finitní a infinitní, analytické tvary sloves, tzv. slovesné konstrukce8) Formace slova v češtině, její základní typy9) Problematika tzv. konverze10) Vývojové tendence v tvarosloví (jména, skloňování proprií a přejatých slov)10) Vývojové tendence v tvarosloví (slovesa, produktivní konjugační typy, přechody mezi třídami)11) Morfologie v učebnicích češtiny pro cizince12) Školská jazykovědná terminologie (tzv. jednocení jako projekt EU a MŠMT)13) Tzv. typologický konstrukt, typy jazyků z hlediska morfologické typologie, typ češtiny

Získané způsobilosti

Schopnost aplikace teoretických poznatků na popis tvarosloví a zvládnutí morfologické normy současné spisovné češtiny s přihlédnutím k jejímu stylovému rozrůznění, synchronním vývojovým tendencím a typologické charakteristice.

Literatura

Šiška, Z. (2005). Bázový morfematický slovník češtiny. Olomouc: Univerzita Palackého. Havránek, B., & Jedlička, A. (1988). Česká mluvnice. Praha: Státní pedagogické nakladatelství. Hrušková, Z., Hlavsa, Z., Čechová, M., Dokulil, M., & Hrbáček, J. (1996). Čeština - řeč a jazyk. Praha: ISV. & Štícha, F. (2011). Kapitoly z české gramatiky. Praha: Academia. Kolektiv autorů (Horálek, K.). (1986). Mluvnice češtiny I. Praha. kol. autorů. Mluvnice češtiny II. Praha 1986. Cvrček, V. (2010). Mluvnice současné češtiny. V Praze: Karolinum. Booij, G. -Lehmann,Ch. - Mugdan, J. - Shopeteas, S. (eds.). (2000). Morphologie/Morphology I. Berlin - New York. Matthews, P. H. (1991). Morphology. Cambridge: Cambridge University Press. KATAMBA, F. (1993). Morphology. London. Štícha, F. (ed.). (2006). Možnosti a meze české gramatiky. Praha. Bednaříková, B. (2008). Praktická cvičení z tvarosloví. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Karlík, P., Nekula, M., Rusínová, Z., & Grepl, M. (2012). Příruční mluvnice češtiny. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny. Komárek, M. (2006). Příspěvky k české morfologii. V Olomouci: Periplum. Furdík, J. (2004). Slovenská slovotvorba. Prešov. Bednaříková, B. (2009). SLOVO a jeho KONVERZE. Olomouc. Skalička, V. (2004). Souborné dílo I, II, III. Daneš, F. - Komárek, M. Teoretické základy synchronní mluvnice spisovné češtiny.SaS36,18-46. 1975. Kučera, J., & Zeman, J. (1998). Výslovnost a skloňování cizích osobních jmen v češtině: anglická osobní jména. Hradec Králové: Gaudeamus.

Požadavky

Zápočet - předpoklady k udělení zápočtu:a) přednesení referátu/koreferátu, vypracování prezentaceb) četba zadaných pasáží z odborné literatury, vypracování odpovědí na kontrolní otázkyúspěšné absolvování zápočtového testu

Garant

doc. PhDr. Božena Bednaříková, Ph.D.