Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Naratologie (KBH / NARP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / NARP - Naratologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Naratologie / narativ * Teoretická reflexe vyprávění: historický přehled * Fabule / syžet, příběh / diskurs atd. * Čas vyprávění a čas příběhu * Fokalizace, perspektiva, point of view * Autor / vypravěč / narativní adresát / čtenář * Postava * Narativní promluva * Fikce a její status * Vyprávění a jiné žánry * Vyprávění a média * Vyprávění a gender

Získané způsobilosti

Znalost základní naratologické terminologie, přehled o historii discipliny a jejích nových trendech, orientace v možnostech využití naratologie nejen při analýze prózy ale i jiných žánrů a druhů umění.

Literatura

Doležel, Lubomír. Heteroscosmica. Praha, 2003. Doležel, Lubomír. Narativní způsoby v české literatuře. Praha, 1993. Rimmon-Kenanová, Shlomith. Poetika vyprávění. Brno, 2001. Stanzel, Franz K. Teorie vyprávění. Praha, 1988. Genette, Gérard. Fikce a vyprávění. Brno, Praha, 2007. Genette, Gérard. Narrative Discourse: An Essay in Method. Ithaca, NY, 1979. Herman, David. Story Logic: Problems and Possibilities of Narrative. Lincoln, NE, 2002. Culler, Jonathan. Studie k teorii fikce. Brno, Praha, 2005.

Požadavky

Účast na přednáškách. Test

Garant

PhDr. Jan Schneider, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.