Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Novinová a časopisecká publicistika (KBH / NCPU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / NCPU - Novinová a časopisecká publicistika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Komunikační rámec publicistické oblastiVliv pragmatických a nepragmatických aspektů na výslednou podobu žurnalistických sděleníModelovost a aktualizace v oblasti prostředků nižších rovin jazyka a roviny textuZpravodajství - objektivita, objektivizace, jazykový odrazZpravodajské žánry, žánrově nezačlenitelné texty, kompozicePublicistika v užším smyslu slovaPublicistické žánry, žánrově nezačlenitelné texty, kompoziceTypologie argumentace, způsoby rozvíjení tématuDílčí oblast syžetová - syžet, literárnost - zábavnostSyžetové žánry fabulové a bezfabulové

Získané způsobilosti

Smyslem kurzu je posílit systémovou, textovou a stylovou kompetenci studentů, v důsledku čehož lze předpokládat, že účastníci kurzů budou schopni tvořit žurnalistické texty, které mají potenciál optimálně naplnit autorovy záměry a cíle, případně s takovými texty v pozici editora poučeným způsobem pracovat.

Literatura

Čmejrková, S.-Hoffmannová, J. a kol.:. Jazyk-média-politika. Praha, 2003. Jílek, V. Lexikologie a základy stylistiky nejen pro žurnalisty. Olomouc, 2006. Hoffmannová, J. Stylistika a ?. Praha, 1997. Mistrík, J., Škvareninová, O. Štylistika a rétorika. Bratislava, 1992. Jílek, V. Žurnalistické texty jako výsledek působení jazykových a mimojazykových vlivů, Olomouc 2009, 120 s., příloha CD.

Požadavky

75% účast na výuceTesty zjišťující znalosti žánrových charakteristikVědomostní test vycházející z vyučovaných okruhůPrezentace zvoleného tématu

Garant

Mgr. Viktor Jílek, Ph.D.