Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nakladatelská redakční práce (KBH / NRPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / NRPS - Nakladatelská redakční práce, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní rozdělení práce; seznámení se s redigovaným textemVyhodnocení domácí práce - redakčních připomínek k textu, zásahů do textu apod.Teorie: pokročilejší principy redakční práceZadání domácího úkolu: gramatická korektura vybrané části textuSpolečné řešení korekturních a redakčních zásahů do vybrané části textuTeorie: nejčastější typy autorských "chyb"Zadání domácího úkolu: stylistická a kompoziční úprava vybrané části textuSpolečné vyhodnocování zásahů do textuWorkshop: redakční úpravy textů (redigování překladu) - na autentickém vzorkuDiskuze o formální stránce připravované knihy (výběr papíru, formátu, písma, grafiky...)Opakování a rozšiřování základů polygrafie a předtiskové úpravyTeorie: specifika formální stránky knihy dle jednotlivých žánrůZpracování marketingového plánu; tvorba anotace aj. sekundárních knižních textůTeorie: funkce sekundárních knižních textů v knižním marketinguKalkulace rozpočtu vydání, ekonomické parametry, distribuceTeorie: ediční plánování, profilace nakladatelského podnikuŽádost o grantovou dotaci na vydání knihy; sestavení licenční smlouvy; lektorské posudky - workshopTeorie: vybrané problémy autorského práva v souvislosti s nakladatelskou redakcí

Získané způsobilosti

Student je schopen připravit text ke knižnímu publikování.

Literatura

Beran, Vladimír. Aktualizovaný typografický manuál. Praha, 1999. Kočička, Pavel ? Blažek, Filip. Praktická typografie. Praha, 2000. Pistorius, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha - Litomyšl, 2003. Šalda, J. Od rukopisu ke knize a časopisu. Praha, 1983. Magnincová, D. Příručka nakladatelského redaktora. Červený Kostelec, 208. Halada, J. Člověk a kniha. Úvod do nakladatelské specializace. Praha, 1993. Horák, F. Dějiny písma, knihy a knihtisku. Praha, 1957. Havel, R.?Štorek, B. (eds.). Editor a text. Úvod do praktické textologie. Praha, 1971. Halada, J. Encyklopedie českých nakladatelství 1946?2006. Praha, 2007. Štorm, František. Eseje o typografii. Praha, 2008. Bann, D. Polygrafická příručka. Praha, 2008. ISBN 978-80-7391-029-7.Bann, David. Polygrafická příručka. Praha 2008. Kočička, P., Blažek, F. Praktická typografie. Computer Press, Brno, 2004. Blažek F. Praktická typografie . Woll, T. Rukověť nakladatele. Praha 2002. Beran, Vladimír. Typografický manuál. Náchod 1994, Praha 1999, 2003. Dugong, Jean-Luc - Siegwartová, Fabienne. Typografie, od olova k počítačům. Praha, 1997. Hlavsa, Oldřich. Typographia I, II, III. SNTL Praha 1976, 1981. Polách, Vladimír. Úvod do typografie a počítačové grafiky. Olomouc, 2008. Eliška, Jiří. Vizuální komunikace. Písmo. Brno 2005. Zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon). Zákon číslo č. 37/1995 Sb., o neperiodických publikacích.

Požadavky

účast na seminářích, zpracování seminárních úkolů

Garant

Mgr. Lenka Pořízková, Ph.D.