Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Naratologie (KBH / NRT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / NRT - Naratologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dějiny disciplíny a její místo v teoretickém uvažování o narativním textu2. Příběh a vyprávění, minimální narativ, narativita, událost, motiv, strukturace, kompozice3. Vypravěč, vyprávěcí situace, fokalizace, perspektivizace, výstavba a funkce ohniska a vzdálenosti, multiperspektivní vyprávění, implicitní autor, nespolehlivé vyprávění4. Čas v narativním textu, časové vztahy mezi příběhem a vyprávěním, čas příběhu, čas vyprávění, čas čtení, pořádek, frekvence, trvání, tempo5. Postava, charakterizace, typologie, akce, valence, téma, hodnocení6. Hranice vyprávění, intertextovost, dialogičnost, metalepse7. Kategorie čtenáře a zobrazení adresáta8. Významová výstavba narativního díla a pragmatika narativní komunikace9. Status fikce, vztah fikčního a faktuálního vyprávění, mimesis a diegesis

Získané způsobilosti

student získá základní pojmové nástroje pro analýzu narativního textu a schopnost jejich kritické reflexe

Literatura

Doležel, L. Heterocosmica: fikce a možné světy.Praha 2003. Margolin, Uri. Kognitivní věda, činná mysl a literární vyprávění. Brno, 2008. Schmid, W. Narativní transformace. Praha-Brno 2004. Doležel, Lubomír. Narativní způsoby v české literatuře. Praha, 1993. RIMMON - KENANOVÁ, S. Poetika vyprávění. Brno: Host, 2001. CHATMAN, Seymour. Příběh a diskurs. Narativní struktura v literatuře a filmu. Brno, 2008. Herman, David. Přirozený jazyk vyprávění. Brno, 2005. Stanzel, Franz K. Teorie vyprávění. Praha, 1988. Kubíček, Tomáš. Vypravěč. Kategorie narativní analýzy. Brno, 2007.

Požadavky

Aktivní účast v seminářích, četba vybraných textů a příprava seminární práce

Garant

Mgr. Jiří Hrabal, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Hrabal, Ph.D.