Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyky a jejich zvuky (KBH / OJJZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / OJJZ - Jazyky a jejich zvuky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Koncepce kursu je založena na třech základních přístupech: (a) heuristickém/holistickém: záměrem je obsáhnout pokud možno maximální množinu zvukových jevů a složek ve snaze o komplexitu a výčet doložených jevů; (b) univerzalistickém: cílem je stanovit, které jevy a komponenty jsou univerzální (příp. kvaziuniverzální či dominantní), a tedy obecné, jež většina jazyků společně sdílí; a odlišit je od jevů řídkých, speciálních či specifických; (c) typologickém: na bázi variability zvukových jevů vymezit jejich třídy (tedy typy) a určit kritéria popisu a kategorie v případech, kdy se jazyky nechovají jednotně - typologicky se od sebe odlišují.Jazyky a jejich zvuková stavba je zkoumána na principech (i) inkluzivity (vztah mezi hranicemi jazykových jednotek různého řádu), (ii) cykličnosti (existence týchž strukturních schémat na různých jazykových rovinách), (iii) reduktibility (budování jazyků od bezpříznakových jednotek k jednotkám příznakovým) a (iv) resolvability (rozložitelnost komplexnějších jazykových jednotek a jevů na jednotky a jevy elementárnější). Nutnou součástí kursu je propedeutika foneticko-fonologické terminologie, jejíž znalost je k uchopení zkoumaných jevů nutná.

Získané způsobilosti

Cílem kursu je seznámit studenty s problematikou fonetických popisů a fonologických interpretací stavby přirozených jazyků, ukázat význam poznatků pro jejich pochopení (a funkce). Materiálovou bází analýz je kromě češtiny jako jazyka mateřského celá řada (cca třicet) jazyků - evropských i neevropských - jež budou komparačně konfrontovány u klíčových komponentů zvukové stavby jazyků, ale u nichž je zároveň systematicky sledována jejich zvuková variabilita.

Literatura

Handbook of the International Phonetic Association. Cambridge: Cambridge University Press, 1999. Hirst, D.-Di Cristo, A. (eds.). Intonation Systems. A Survey of Twenty Languages. Cambridge: Cambridge University Press, 1998. Duběda, T. Jazyky a jejich zvuky. Univerzálie a typologie ve fonetice a fonologii. Praha, 2005. Hyman, L. M. Phonology: Theory and Analysis. New York: Holt, Rinehart and Winston, 1975. Kučera, H. The Phonology of Czech. s´. Gravenhage: Mouton, 1961. Greenberg, J. H. Universals of Human Languages, vol. 2 - Phonology. Stanford: Stanford University Press, 1978. Kořínek, J. M.-Erhart, A. Úvod do fonologie. Praha, 2000.

Požadavky

(1) Pravidelná účast a aktivní práce v semináři (včetně plnění zadaných úkolů)(2) Úspěšně realizovaný seminární projekt

Garant

PhDr. Petr Pořízka, Ph.D.