Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody lingvistiky 2 (KBH / OML2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / OML2 - Metody lingvistiky 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V semináři budou čteny základní texty lingvistické teorie. Budou komentovány a bude formulováno jejich explicitní i implicitní pojímání základních/vybraných lingvistických konceptů. V tomto bude komparována jejich modelační mohutnost.Texty pro jednotlivé seminářeLakoff, G. ? Johnson, M.: Metafory, kterými žijeme. Brno 2002.Lakoff, G.: Ženy, oheň a nebezpečné věci. Praha 2006.Wittgenstein, L.: Filosofická zkoumání. Praha 1993.Gadamer, G., H.: Člověk a řeč. Praha 1998.Hřebíček, L.: Vyprávění o lingvistických experimentech s textem. Praha 2002.Barbieri, M.: Organické kódy. Praha 2006.Kořenský, J.: Konstrukce gramatiky ze sémantické báze. Praha 1984.

Získané způsobilosti

orientace v konceptech teoretické lingvistiky

Literatura

Barbieri, M. Organické kódy. Praha 2006. Gadamer, G., H. Člověk a řeč. Praha 1998. Wittgenstein, L. Filosofická zkoumání. Praha 1993. Kořenský, J. Konstrukce gramatiky ze sémantické báze. Praha 1984. Lakoff, G.-Johnson, M. Metafory, kterými žijeme. Brno 2002. Hřebíček, L. Vyprávění o lingvistických experimentech s textem. Praha 2002. Lakoff, G. Ženy, oheň a nebezpečné věci. Praha 2006.

Požadavky

Rozprava nad řešenými problémy a jejich uvádění do kontextu.

Garant

Mgr. Dan Faltýnek, Ph.D.