Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ortografická norma češtiny (KBH / ONC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / ONC - Ortografická norma češtiny, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Podstata a účel pravopisu. Norma, kodifikace, kodifikační příručky.2. Pravopis i/í a y/ý (samostatně i ve shodě podmětu s přísudkem).3. Pravopis skupin bje/bě, vje/vě, pě, mě/mně. Střídání krátkých a dlouhých samohlásek.4. Předložky s, z. Předpony s- (se-), z- (ze-).5. Pravopis souhláskových skupin a souhlásek na koncích slov.6. Pravopis přejatých slov. Základy transkripce textů psaných azbukou.7. Pravopis velkých a malých písmen.8. Zkratky a značky.9. Hranice slov v textu (spřežky, užívání spojovníku). Dělení slov.10. Interpunkční znaménka ve větě jednoduché.11. Interpunkční znaménka v souvětí.

Získané způsobilosti

bezvadná znalost pravopisné normy češtiny uplatnitelná jak při tvorbě textů, tak při korektuře

Literatura

Martincová, O. (red.). Co přinášejí nová Pravidla českého pravopisu. Praha, 1991. Hůrková, J. Česká výslovnostní norma. Marek, J. Český pravopis - obtížná slova. Olomouc, 2000. Brabcová, R. Novinky z pravopisu a tvarosloví. Dobřichovice 2000. Pravidla českého pravopisu. Praha, 1993. Kamiš, K. Procvičujeme pravopis podle Pravidel ve škole i doma. Praha, 1996. Dokulil, M. Průzkum obtíží našeho pravopisu. Naše řeč, roč. 48 (1965), s. 30-36. Čadil, J. Psaný jazyk, grafémy, psané texty. Slovo a slovesnost, roč. 54 (1993), s. 9-17. Krobotová, M. Základy českého pravopisu a pravopisná cvičení. Olomouc, 1992.

Požadavky

zkouška

Garant

PhDr. Ondřej Bláha, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ondřej Bláha, Ph.D.