Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná lingvistika 1 (KBH / OOL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / OOL1 - Obecná lingvistika 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Práce v semináři bude zakládána na čtení textů, které budou bez teoretického rámce nejprve popisovány, bude vytvářen aparát postihující jejich vlastnosti, zpočátku především intuitivně nalézaný. Seminář bude diskutovat otázky organizace řeči, bude navrhovat popisy řeči/předpokladů k řeči, navrhne její/jejich modely. V této činnosti bude provázán se seminářem metodologie lingvistiky, který stanoví kritéria vědního poznávání řeči. V dalším seznamování se s existujícími koncepty/teoriemi/modely, s terminologií, lingvistickými metodami (formou přednášky) budou potvrzovány koncepty vytvořené při předcházejícím řízeném čtení (odkazováno pak bude k Proměnám myšlení o komunikaci a jazyce); proto seminář předchází přednášce. Obecná lingvistika I bude zaměřena na problematiku textu a věty, v rovinovém pohledu pak, řečeno úsporně a metaforicky, bude výchozí předmět zájmu nad rozhraním věty a slova.Témata přednášek a seminářů:1. ? 3. Typologie textů, kritéria textovosti, vztah typu textu a jeho organizace (verbální ? nonverbální, mluvený ? psaný, připravený ? nepřipravený atd.); informační hodnota a redundance textu; linearita textu a její vliv na utvářenost textu; akceptabilita jako kritérium textovosti; fraktálnost textu; kontext; pojetí textu v dalších vědách ? informatika, bioinformatika, teoretická biologie, muzikologie4. Intertextualita, její možná pojetí; intertextualita/mezitextovost ? vztah textů (typy intertextuálních navazování); intertextualita jako výstavbový princip textu/dění smyslu, primárnost dialogičnosti textu; koncepce intertextuality; vztah s literární vědou5. Teorie intencionálního řečového jednání (mluvní akt, jeho identifikace, preferovaná forma popisu jednání), možnosti lišení/systematizace řečových jednání, tzv. struktura lidského jednání; jazykové hry; filosofická motivovanost teorií intencionálního řečového jednání6. Koheze a koherence textu; izotopie, konektivita, deixe, pronominalizace, ostenze, funkce elipsy, funkce gramatických kategorií, lexikální prostředky koheze a koherence, funkce kongruence atd.; koheze a koherence jako kritérium textovosti; stylistika a soudržnost textu7. Hypersyntaktická perspektiva, tematické posloupnosti, nadvětné jednotkové myšlení8. Výpovědní dynamismus/funkční větná perspektiva/aktuální členění větné (možná role v rovinách/plánech, univerzálnost, komplementárnost); téma a réma (východiště, jádro atd.), subjektivní a objektivní pořad, možnosti jejich určování, otázkový test9. ? 10. Věta a výpověď, definování věty, věta a výrok; valence a intence, sloveso a predikátor, sémantické role, aktant, komplement, obligatorní, potenciální a fakultativní pozice, otázkový test

Získané způsobilosti

orientace v konceptech teoretické lingvistiky

Literatura

Beaugrande, R. de ? Dressler, W., U. Introduction to Text Linguistics. London 1981. Austin, J. L. Jak udělat něco slovy. Praha 2001. Filipec, J.-Čermák, F.:. Česká lexikologie. Praha 1985. van Dijk, T. A. (ed.). Discourse As Structure and Process (Discourse Studies : A Multidisciplinary Introduction), (2 vol.).Sage Ltd 1997. Hjelmslev, L. Jazyk. Praha 1971. Beaugrande, R. de. Linguistic Theory. The Discourse of Fundamental Works. London ? New York 1991. Hjelmslev, L. O základech teorie jazyka. Praha 1972. Hoffmanová, J. Sémantické a pragmatické aspekty koherence textu. In: Linguistica VI. Praha 1983. Grepl, M.-Karlík, P. Skladba češtiny. Olomouc 1998. van Dijk, T., A.. Text and Context. London 1977. Cvrčková, F. Úvod do praktické bioinformatiky. Praha 2006. Daneš, F. Věta a text. Praha 1985. Daneš, F. ? Hlavsa, Z. a kol. Větné vzorce v češtině. Praha 1981.

Požadavky

Rozprava nad řešenými problémy a jejich uvádění do kontextu.

Garant

prof. PhDr. Jan Kořenský, DrSc.