Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná lingvistika 2 (KBH / OOLB2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / OOLB2 - Obecná lingvistika 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška a seminář navazují na Obecnou lingvistiku 1. Zaměřovat se budou na ty roviny, které dosud (v Obecné lingvistice 1) nebyly jejich tématem. Při plynulém obsahovém navázání bude zachována i forma práce posluchačů a vyučujícího z předchozího semestrálního bloku. Proto pouze opakujeme: Práce v semináři bude zakládána na čtení textů, které budou bez teoretického rámce nejprve popisovány, bude vytvářen aparát postihující jejich vlastnosti, zpočátku především intuitivně nalézaný. Seminář bude diskutovat otázky organizace řeči, bude navrhovat popisy řeči/předpokladů k řeči, navrhne její/jejich modely. V této činnosti bude provázán se seminářem metodologie lingvistiky, který stanoví kritéria vědního poznávání řeči. V dalším seznamování se s existujícími koncepty/teoriemi/modely, s terminologií, lingvistickými metodami (formou přednášky) budou potvrzovány koncepty vytvořené při předcházejícím řízeném čtení (odkazováno pak bude k Proměnám myšlení o komunikaci a jazyce); proto seminář předchází přednášce.Témata přednášek a seminářů:1. Konstrukce gramatik ze sémantické báze2. ? 3. Lexikum, lexikální sémantika, jednotkové myšlení lexikální sémantiky (lexikální struktury), vztahy slov/lexémů ve slovníku; centrum a periferie, frekvence, příznakovost, kolokabilita; frazém i idiom; kritéria delimitace slova; metaforická strukturace pojmového systému, konceptualizace, tzv. vtělenost struktury slovníku/gramatik, metaforičnost terminologie; role slovníku v generativních gramatikách/algebraické lingvistice; struktura slovníku na pozadí výzkumu jeho neurologických korelátů4. Homonymie, lexikální a gramatická atd., polysémie; ekonomičnost jazyka, jazyková kreativita; typy grafiky, písmo a jeho vývoj5. Slovotvorba, možnosti tvoření slov; etymologická perspektiva jazykovědy; analogie, přejímka, kalk atd.6. Gramatika a její možnosti vyjadřování významu; aglutinace, flexe, analytičnost, syntetičnost atd.; slovnědruhová problematika7. ? 8. Gramatické kategorie9. Zvuková podoba řeči, její popisy a teorie10. Typologie jazyků; jazyková genetika; kodifikace, norma, úzus; pidgin, kreolizace a kreolské jazyky; vznik jazyka, teorie vzniku, dvojí artikulace, zvířecí jazyky; osvojování jazyka, paralelnost ontogeneze a fylogeneze řeči; umělé jazyky, jejich podoby atd.11. Jazyková metafora mimo lingvistiku, teoretická biologie, sociologie atd.

Získané způsobilosti

orientace v konceptech teoretické lingvistiky

Literatura

Daneš, F. a kol. Čeština na přelomu tisíciletí. Praha 1987. Filipec, J. ? Čermák, F. Česká lexikologie. Praha 1985. Hag?ge, C. Člověk a řeč. Praha 1998. Kořenský, J. Člověk- řeč-poznání. Olomouc 2004. Kořenský, J. Konstrukce gramatiky ze sémantické báze. Praha 1984. Lakoff, G.-Johnson, M. Metafory, kterými žijeme. Brno 2002. kol. autorů. Mluvnice češtiny I. Praha 1986. kol. autorů. Mluvnice češtiny II. Praha 1986. Hjelmslev, L. O základech teorie jazyka. Praha 1972. Kořenský, J. Proměny myšlení o řeči. Praha 1998. Komárek, M. Příspěvky k české morfologii. Olomouc 2006. Hřebíček, L. Vyprávění o lingvistických experimentech s textem. Praha 2002.

Požadavky

Rozprava nad řešenými problémy a jejich uvádění do kontextu.

Garant

prof. PhDr. Jan Kořenský, DrSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jan Kořenský, DrSc.