Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pražský strukturalismus (KBH / OPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / OPS - Pražský strukturalismus, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška se věnuje podrobné analýze učení tzv. Pražské lingvistické školy. Cílem bude především poukázat na společné body s iniciačním textem systémové a strukturální lingvistiky ? Kursem obecné lingvistiky Ferdinanda de Saussure. Zároveň budou analyzována zjevná specifika pražské varianty jazykovědného a literárněvědného strukturalismu.Kurs se zaměří se na velmi důležitou otázku po imanenci jazyka, zhodnotí vliv pomezních věd, bude analyzovat jednu z klíčových a paradigmatických oblastí pražské jazykovědy ? fonologii a poukáže na následnou poválečnou (i současnou) recepci pražského funkčního strukturalismu v českém jazykovědném myšlení.1. Kontext vzniku a vývoje Pražské školy2. Základy systémové lingvistiky3. Imanence jazyka a jazykové funkce4. Představitelé Pražské školy I5. Představitelé Pražské školy II6. Vlivy z pomezních věd7. Trubeckoj a základy fonologie8. Jakobson a jeho systemizace morfologických a syntaktických jevů9. Pojetí poetiky jako integrární součásti jazyka10. Funkční styly11. Poválečný vývoj12. Odkaz Pražské školy v současnosti

Získané způsobilosti

orientace v konceptech teoretické lingvistiky

Literatura

Jakobson, R. Dialogy. Praha 1993. Dokulil, M. Obsah ? výraz ? význam. I?II. Výbor z lingvistického díla Miloše Dokulila. Praha 1997. Daneš, F. Analýza zdrojů pražského lingvistického funkcionalismu In: Funkcionalismus ve vědě a filosofii. Praha 2001. Čtení o jazyce a poesii. Praha 1942. Černý, J. Dějiny lingvistiky. Olomouc 1996. Daneš, F. Jazyk a text I?II: výbor z lingvistického díla Františka Daneše. Praha 1999?2000. Horálek, K. Ke kritice strukturalismu, SaS 17, 1956, s. 114?115. Bartschat, B. Methoden der Sprachwissenschaft. Berlín 1996. Horálek, K. Otázky strukturální jazykovědy na slavistické konferenci, SaS 18, 1957, s. 98?102. Jakobson, R. Poetická funkce. Jinočany 1995. Bühler, K. Sprachtheorie. Stuttgart 1999. Havránek, B. Studie o spisovném jazyce. Praha 1963.

Požadavky

Rozpravy nad řešenými problémy a jejich uvádění do kontextu.

Garant

Mgr. Dan Faltýnek, Ph.D.