Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sémiotika 2 (KBH / OSMB2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / OSMB2 - Sémiotika 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs tematizuje některé základní problémy současné sémiotiky. Nejde tedy o soustavný historizující výklad dějin teorie znaku a vzniku sémiotiky jako samostatné vědní discipliny, ale o přípravu posluchačů pro chápání sémióze v její komplexitě, tedy s přihlédnutím k funkční jednotě různých typů sémiotického chování.Osnova cyklu přednášek:1. Znak ? znakovost ? značení. Pojem sémióze2. Sémióze jako vztah (inter)subjektivity a ?světa?. Typologie ?světů? a znaků z hlediska ?priority? znaku, nebo světa3. Subjekto-objektová relace ? její varianty, instrumentalita znaku, znak jako prostředí a limita, sémióze jako hra4. Označované a označující, výraz obsah, interdependence výrazu a obsahu, unilateralita a bilateralita znakového vztahu5. Dimenze sémiotiky6. Typologie znakových vztahů, gradualita jejich ?přirozenosti?, konvencionalita, reprezentace7. Ikoničnost, analogie, motivovanost8. Přirozené, umělé a konstruované sémiotické soustavy9. Gradualita obsahově významové stránky znakového vztahu se zřetelem k unilateralitě a bilateralitě10. Význam a funkce11. Dialektická relativita výrazu a obsahu12. Sociální, kulturní a historická povaha sémióze13. Sémiosféra

Získané způsobilosti

orientace v konceptech teoretické lingvistiky

Literatura

Austin, J. L. Jak udělat něco slovy. Praha 2000. Barthes, R. Mytologie. Praha 2004. Derrida, J. Gramatológia. Bratislava 1999. Eco, U. Meze interpretace. Praha 2004. Eco, U. Mysl a smysl. Praha 2000. (zejména stať Sémiotika v příštím tisíciletí. Hjelmslev, L. O základech teorie jazyka. Praha 1972. Eco, U. O zrcadlech a jiné eseje. Znak, reprezentace, iluze, obraz. Praha 2002. Doubravová, J. Sémiotika v teorii a praxi. Praha 2002. Becker, U. Slovník symbolů. Praha 2002. Bühler, K. Sprachtheorie. Jena 1934. Eco, U. Teorie sémiotiky. Brno 2004. Barthes, R. Základy sémiologie, In: Nulový stupeň rukopisu/Základy sémiologie. Praha 1967 nebo In: Kritika a pravda. Praha 1997. Benoist, L. Znaky, symboly a mýty. Praha 1995.

Požadavky

Rozprava nad řešenými problémy a jejich uvádění do kontextu.

Garant

prof. PhDr. Jan Kořenský, DrSc.

Vyučující

Mgr. Dan Faltýnek, Ph.D.