Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie komunikace 1 (KBH / OTK1Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / OTK1Z - Teorie komunikace 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem kursu je uvést studenty do šíře problematiky komunikace a jejího studia, naznačit širší kontext problematiky i pestrost přístupů k ní. Kurs je koncipován jako první, základní vhled, který připravuje půdu dalším, navazujícím kursům, povinným (Teorie komunikace) i volitelným (Sociální komunikace, Pragmatika, Základy sociální psychologie, Úvod do teorie mediální komunikace), které problematiku komunikace v různých ohledech rozvíjejí. Kurs představí problematiku komunikace globálně, v celé šíři a v nejrůznějších chápáních i kontextech.Struktura kursu:1. Úvod do problematiky, komunikace jako předmět studia, komunikace ?běžná? a ?poučená?, teorie komunikace2. Vymezení ? pojem komunikace, teoretické rámce a ukotvení studia komunikace, jeho interdisciplinární charakter3. Šíře zkoumání komunikace, ?kooperující? disciplíny ? psychologie, sociologie, sémiotika, lingvistika, rétorika, mediální studia ? a jejich přínos a specifika; komunikace lidská a ?ne-lidská? (zvířecí, strojová apod.)4. ?? 5.Struktura komunikace, modely komunikace ? složky a aspekty komunikace6. ? 7.Typy komunikace ? intrapersonální, interpersonální, skupinová, meziskupinová, institucionální, societární; rozdíly, specifika, reflexe8. Specifika mediální komunikace, masová komunikace; persvaze9. Komunikační kanály; komunikace mediovaná vs. mediální10. Verbální a nonverbální komunikace, smíšená komunikace, zvláštní typy komunikace11. Komunikát ? statický a dynamický, komplexní a simplexní, produkce a recepce, ?komunikační konzerva?12. Možnosti zkoumání komunikace, kontextualizace kursu s navazujícími disciplínami v rámci oboru

Získané způsobilosti

orientace v konceptech teoretické lingvistiky

Literatura

Lotko, E. Kapitoly ze současné rétoriky. Olomouc 2005. Olomouc, 2005. Kunczik, M. Základy masové komunikace. Praha 1995. Griffin, E. A First Look at Communication Tudory, McGraw-Hill, London 2006. Kořenský, J. Komunikace a čeština. Jinočany 1992. Vybíral, Z. Psychologie komunikace. Praha 2005. Doubravová, J. Sémiotika v teorii a praxi. Praha 2002. Reifová, I. a kol. Slovník mediální komunikace. Praha 2004. Kořenský, J. Teorie přirozeného jazyka (interdisciplinarita, aplikace, prognózy). Praha 1989.

Požadavky

Rozprava nad řešenými problémy a jejich uvádění do kontextu.

Garant

prof. PhDr. Jan Kořenský, DrSc.