Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie významu: přístupy a metody (KBH / OTV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / OTV - Teorie významu: přístupy a metody, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem kurzu je seznámit posluchače s několika základními přístupy k problematice lexikálního významu, tak jak je jednotlivé badatelské směry koncipovaly od prvních desetiletí 20. století až po naprosto aktuální současnost. Na základě pracovních přednášek a komentované četby textů primární literatury ukážeme mnohost způsobů, jak rozumět spojení "lexikální význam". Poukážeme na závislost termínu význam na jednotlivých teoriích, u každého přístupu představíme jeho základní východiska, výhody a limity a představíme si nejproblematičtější místa koncepčních střetů a kontroverzí. Ukážeme si, jak došla strukturální sémantika od jednoduchých opozic až k literárním textům, zamyslíme se nad tím, jestli existují nějaké významové univerzálie nebo se budeme ptát, co všechno se dá svázat do nějaké teorie a na co jsme už krátcí. Zmíněné srovnávání nám poslouží nejen jako ilustrace vývoje parciální jazykovědné disciplíny, ale také jako obraz proměn podoby a cílů moderní lingvistiky jako takové.Témata seminářů:1) Co je to (lexikální) sémantika: ohledání prostoru2) Strukturální sémantika 1: evropské a zámořské počátky teorie významu3) Strukturální sémantika 2: mezi textem a opozicemi4) Generativistická sémantika: cesta do něčí hlavy?5) Neostrukturální přístupy 1: domorodci i 3-D modely6) Neostrukturální přístupy 2: logika, Aristoteles a stroj na metonymie7) Komputační lexikální sémantika: poznej souseda, poznáš význam8) Kognitivní sémantika: metafory a encyklopedie9) Kognitivní sémantika 2: jak vypadá mixér na mentální prostory10)Kognitivní sémantika 3: od pádů k rámcům11)Regulativní hypotéza sémantického prostoru: labyrint na závěr

Získané způsobilosti

Přehled o různých přístupech k popisu sémantiky přirozeného jazyka

Literatura

Postal, P. M.-Katz, J. J. Celistvá teorie lingvistických popisů. Praha, 1967. Nebeská, I. - Vaňková, I. - Šlédrová, J.-Saicová-Římalová, L. Co na srdci to na jazyku. Praha, 2005. Filipec, J. - Čermák, F. Česká lexikologie. Praha 1985. Larson, R.-G. Segal. Knowledge of Meaning (An Introduction to Semantic Theory), MIT Press 1995. Urbánek, T. Psychosémantika. Praha, 2004. Lyons, John. Semantics. Volume 2. Cambridge University Press, Cambridge 1977. Katz, J. J.-Postal, P. M. The Structure of a Semantic Theory. Language 39, 1963, s. 170 - 210. Schaff, A. Úvod do sémantiky, Praha 1963. Sgall, P. a kol. Úvod do syntaxe a sémantiky. Praha, 1986. Peregrin, J. Úvod do teoretické sémantiky. Praha, 2003. Altmann, G. T. M. Výstup na babylonskou věž. Praha 2006. Koťátko, P. Význam a komunikace. Praha, 1998.

Požadavky

zápočtový test

Garant

Mgr. Marek Nagy, Ph.D.