Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy matematiky pro lingvisty (KBH / OZML)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / OZML - Základy matematiky pro lingvisty, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem kursu je uvést studenty do základů matematiky a jejího aparátu, které jsou potřebné pro exaktní práci s jazykem a texty. Kurs je určen po studenty lingvistiky (filologie) a měl by se stát přípravou pro absolvování dalších kursů (Lingvistika a matematika, Matematické modelování textu), kde by měly být získané poznatky aplikovány.Obsah kursu bude doplněn o praktické ukázky aplikace získaných poznatků.Okruhy kursu:1. Základní matematický aparát2. Základy infinitezimálního počtu3. Základy diferenčních a diferenciálních rovnic, elementární metody jejich řešení4. Fraktální geometrie, různé pojetí pojmu dimenze

Získané způsobilosti

orientace v konceptech teoretické lingvistiky

Literatura

Peitgen H.-Jürgens, H.- Saupe, D. Chaos and Fractals. Springer, New York 2004. Šalát, T a kol. Malá encyklopédia matematiky. Bratislava 1967. Polák, J. Přehled středoškolské matematiky. Praha, Prométheus, 2000. ISBN 80-7196-196-5.Rektorys, K. a kol. Přehled užité matematiky. SNTL, Praha, 1988. Jirásek, F. a kol. Sbírka řešených příkladů z matematiky I, II. Praha 1989. Škrášek, J.,-Tichý, Z. Základy aplikované matematiky I, II. Praha 1983.

Požadavky

Rozprava nad řešenými problémy a jejich uvádění do kontextu. Řešení problému vhodnými aparáty.

Garant

prof. RNDr. dr hab. Jan Andres, DSc.