Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poválečná česká literatura 1 (KBH / PCL1S)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / PCL1S - Poválečná česká literatura 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jedním z východisek seminařů je diskuse nad otázkou, zda je přelomovým rokem r. 1945, nebo r. 1938, tj. kdy začíná diskontinuita v českém literárním procesu. Seminář směřuje k analýze tlaku ideologie na literaturu a úsilí autorů o uchování identity osobnosti. Je kladen důraz na žánr deníku či prvky deníkovosti, zápisků. Program semináře se tak soustřeďuje na vztah mezi intenzivním experimentálním úsilím tvůrců a reflexivním deníkovým žánrem, na napětí mezi oficiálním kánonem a alternativní sférou české literatury. Seminář po metodické stránce bude sledovat linii interpretační, v níž studenti budou schopni podat ucelený výkon, a komparační, v níž studenti budou schopni konfrontace poetik jednotlivých tvůrců. Zdůvodní, proč si spisovatelé zvolili danou tvůrčí metodu a pokusí se určit, jak se vymezovali vůči jiným poetikám, literárním normám, hodnotám i neliterárním ideologiím.1) Konec meziválečných avantgard. Přelom 38 / 45? Dědictví Skupiny 42.2) Zápas o uchování autonomie literatury: Karel Teige; Jan Grossmann, Václav Černý... (zamyšlení nad literárněkritickými projevy). Sborník Život je všude - setkání tvůrců alternativní kultury, vymezení vůči oficiální doktríně.3) Jiří Kolář: Očitý svědek, Jan Zábrana: Utkvělé černé ikony, Stránky z deníku4) Proměna surrealistické revolty5) Jindřich Heisler, Zbyněk Havlíček: Kabinet doktora Caligariho, Stalinská epocha, Tse-Tse aj. Karel Hynek: Ikarské hry, Babička po pitvě, Deník malého lorda ....6) Totální realismus a trapná poezie. Bohumil Hrabal, Vladimír Boudník, Egon Bondy.7) Deníková literatura: Jan Hanč: Události. Josef Jedlička: Kde život náš je v půli se svou poutí8) Vladimír Holan: Bolest. Příběhy.9) Rok 1956. 2. sjezd spisovatelů. Doba tání.10) Skupina Květen a její básníci.11) Škvoreckého Zbabělci: cenzura, autocenzura, recepce románu.12) Exulanti: Ivan Blatný, Jan Čep, Egon Hostovský. Vyrovnávání se se ztrátou řeči a rodného kraje.

Získané způsobilosti

osvojení vývojových trendů v české literatuře devadesátých let 19. století a počátku 20. století.

Literatura

Lopatka, Jan. Předpoklady tvorby (1991). Červenka, Miroslav. Dějiny českého volného verše. Host, Brno 2001. Ciesler, Jiří. Hlas deníku. Torst, Praha 2002. Kosková, Helena. Hledání ztracené generace (1996). Suchomel, Milan. Literatura z času krize. Šest pohledů na českou prózu 1958 - 1967 (1992). Breton, A. Manifesty surrealismu. Praha 2005. Chvatík, Květoslav. Melancholie a vzdor (1992). Jankovič, Milan. Nesamozřejmost smyslu (1991). Špirit, Michal (red.). Tvář. Výbor z časopisu. Pohorský, Miloš. Zlomky analýzy. K poválečné české literatuře (1990).

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu:Dva interpretační příspěvky v ústní a písemné podobě (rozsah minimálně dvakrát pět stran), písemné podklady k diskusím. Aktivní účast (maximálně 2 absence). Přečtené knihy na dané semináře. Přečtené studijní texty.