Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poetika českého románu 20. stol. (KBH / PCR20)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / PCR20 - Poetika českého románu 20. stol., Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Možnosti literární historie ve vztahu ke studiu poetiky. Estetická hodnota z pohledu historika literatury. Román jako proteovský žánr - pokus o předběžnou definici2. Jaroslav Durych: Bloudění3. Josef Čapek: Stín kapradiny4. Vladislav Vančura: Markéta Lazarová5. Karel Čapek: Hordubal6. Jaroslav Havlíček: Neviditelný7. Egon Hostovský: Všeobecné spiknutí8. Ladislav Fuks: Pan Theodor Mundstock9. Josef Jedlička: Kde život náš je v půli se svou poutí10. Bohumil Hrabal: Příliš hlučná samota11. Milan Kundera: Nesmrtelnost12. Michal Ajvaz: Druhé město13. Román jako zdroj poznání vývoje literatury a společnosti? Specifika fikčnosti.

Získané způsobilosti

Kurz poskytne základní přehled o procesech v oblasti literatury, umění, filozofie a kultury, které formovaly podoby českého románu v období první a druhé polovině 20. století

Literatura

Hodrová, Daniela. Hledání románu: kapitoly z historie a typologie žánru. Praha, 1989. Girard, René. Lež romantismu a pravda románu. Praha, 1998. Grebeníčková, Růžena. Literatura a fiktivní světy. Praha, 1995. Broch, Herman. Román - mýtus - kýč. Praha, 2009. Bachtin, Michail M. Román jako dialog. Praha, 1980. Černý, Václav. Studie a eseje z moderní světové literatury. Praha, 1969. Lukács, Georg. Teorie románu. In Metafyzika tragédie. Praha, 1967. McKeon, Michael (ed.). Theory of the Novel. A Historical Approach. Baltimore - London, 2000. Robbe-Grillet, Alain. Za nový román. Praha, 1970. Kundera, Milan. Zneuznávané dědictví Cervantesovo, Atlantis, Brno 2005.

Požadavky

Aktivní účast v seminářích Příprava referátučetba

Garant

prof. PhDr. Lubomír Machala, CSc.