Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současné gramatické popisy (KBH / SGPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / SGPO - Současné gramatické popisy, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:a) gramatiky v užším a širším smyslu, gramatiky deskriptivní x preskriptivní,b) funkčněstrukturální gramatické popisy, stratifikační popisy,c) gramatické popisy funkcionalistické x formalistní,d) gramatika a korpusová lingvistika,e) gramatika a kognitivní lingvistika,f) gramatika a genderová lingvistika,g) gramatické popisy a typologie, srovnávací lingvistika,h) aplikace lingvodidaktické a translatologické.

Získané způsobilosti

Orientace v současných deskripcích české gramatiky v kontextu zahraniční slavistické a anglosaské lingvistiky, schopnost aplikace teoretických poznatků na studium konkrétních textů, četba cizojazyčné zahraniční literatury

Literatura

BAUER, L. A Glossary of Morphology. Edingburgh: Edinburgh University Press. 2004. Štekauer, P. (1996). A Theory of Conversion in English. & Vaňková, I. (2005). Co na srdci, to na jazyku: kapitoly z kognitivní lingvistiky. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum. Karlík, P., Nekula, M., & Pleskalová, J. (2002). Encyklopedický slovník češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny. Kořenský, J. (1984). Konstrukce gramatiky ze sémantické báze. Praha: Academia. & Máchová, S. (1974). Principy strukturní syntaxe. Praha: Státní pedagogické nakladatelství. Buzássyová, K. (1974). Sémantická štruktúra slovenských deverbatív. Bratislava: Veda. Svozilová, N., Prouzová, H., & Jirsová, A. (1997). Slovesa pro praxi: valenční slovník nejčastějších českých sloves. Praha: academia. Bednaříková, B. (2009). Slovo a jeho konverze. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. BALTEIRO, I. (2007). The Directionality of Conversion in English. A dia-Synchronic Study. Bern - Bruxelles - Frankfurt am Main - New York - Oxford - Wien:. Dokulil, M. (1962). Tvoření slov v češtině. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd. Macháčková, E., Daneš, F., Svozilová, N., Hlavsa, Z., Prouzová, H., & Jirsová, A. (1987). Větné vzorce v češtině. Praha: Academia. BOSÁK, J.-BUZÁSSYOVÁ, K. (1985). Východiská morfémovej analýzy. Bratislava.

Požadavky

Ústní zkouška.

Garant

doc. PhDr. Božena Bednaříková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Božena Bednaříková, Ph.D.