Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Slovenská literatura (KBH / SLITP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / SLITP - Slovenská literatura, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Disciplína je zaměřena především na moderní trendy v rámci slovenské literatury a kultury s důrazem na díla osobností, které měly a mají vliv na kulturu a literaturu českou.Témata přednášek:1. Seznámení se studijní literaturou a programem, slovenské literární časopisy2. Vzájemné kontakty české a slovenské literatury3. Literární směry a skupiny ve slovenské literatuře4. Bernolákovci a Štúrovci ? jejich vliv na jazykovou a kulturní emancipaci Slovenska5. Matica slovenská6. Poúnorové dvacetiletí ve slovenské literatuře (se zvláštním zřetelem ke slovenské kultuře 60. let)8. Slovenská varianta ?normalizace? a její dopady na literární vývoj; slovenská polistopadová literatura

Získané způsobilosti

Základní přehled o historickém vývoji slovenské literatury a jejích vzájemných vztazích s literaturou českou.

Literatura

Kolektiv autorů. Rukoväť literatúty. Bratislava - Košice, 1998. Kolektiv autorů. Slovník slovenských spisovatelů. Praha, 1999. Kolektiv autorů. Česká a slovenská literatura v exilu a samizdatu. Olomouc, 1991. Kolektiv autorů. Encyklopédia slovenských spisovateľov I. Bratislava, 1984. Kolektiv autorů. Encyklopédia slovenských spisovateľov II. Bratislava, 1984. Kolektiv autorů. Literárna rukoväť. Bratislava, 1979. Kolektiv autorů. Panoráma slovenskej literatúry I. Bratislava, 2004. Kolektiv autorů. Panoráma slovenskej literatúry II. Bratislava, 2005. Kolektiv autorů. Panoráma slovenskej literatúry III. Bratislava, 2006. Čúzy, Ladislav ? Hochel, Igor ? Kákošová, Zuzana. Slovenská literatúra po roku 1989. Bratislava, 2007. Kolektiv autorů. Slovník diel slovenskej literatúry 20. storočia. Bratislava, 2006. Kolektiv autorů. Slovník slovenských spisovateľov. Bratislava, 2005.

Požadavky

Písemný zápočtový test absolvují pouze posluchači, kteří navštívili méně než 2/3 realizovaných přednášek. Test obsahuje 5 otázek, vztahujících se k látce, která byla odpřednášena. Správná odpověď bude dotována 2 body, získání zápočtu je podmíněno ziskem minimálně 6 bodů.