Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny a teorie spisovného jazyka (KBH / SPISS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / SPISS - Dějiny a teorie spisovného jazyka, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Význam staroslověnštiny pro vývoj češtiny.Pravopisné systémy češtiny.Zdroje české slovní zásoby.Vývoj mluvnického systému češtiny, jeho příčiny a periodizace.Kodifikace češtiny za humanismu a baroka.Literární jazyk a norma v 19. a 20. století. Brusičství v 19. století; Gebauerova kodifikace.Současná kodifikace češtiny, příručky, korpus.Péče o češtinu počátkem 20. století; Naše řeč.Pražský lingvistický kroužek, teorie spisovného jazyka.

Získané způsobilosti

Orientace ve vnějších dějinách českého jazyka, seznámení s mluvnicemi a slovníky češtiny od počátku do současnosti, interpretace koncepcí popisu a kodifikace češtiny.

Literatura

Nechutová, J. a kol. Čítanka ze slovanské jazykovědy v českých zemích I. (Brno 1982, skripta FF MU). P. Karlík - J. Pleskalová - M. Krčmová - R. Večerka. Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky. Praha, Academia 2007. Šlosar, D. - Večerka, R. Spisovný jazyk v dějinách české společnosti. Praha 1979. Komárek, M. Studie z diachronní lingvistiky. Olomouc 2006. Havránek, B. Vývoj českého spisovného jazyka. Praha 1979. Cuřín, Fr. Vývoj spisovné češtiny. Praha 1985.

Požadavky

K zápočtu: písemná práce - excerpce a výklad vybraných jazykových jevů z literárních textů starších období.

Garant

doc. PhDr. Karel Komárek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Josef Línek, Ph.D.