Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Synchronní slavistika (KBH / SSL1P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / SSL1P - Synchronní slavistika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Jazyková situace češtiny, slovenštiny, horní a dolní lužické srbštiny a polštiny2. Jazyková situace ukrajinštiny, běloruštiny a ruštiny3. Jazyková situace bulharštiny a makedonštiny4. Jazyková situace srbštiny, chorvatštiny a slovinštiny5. "Domácí" a "přejaté" lexémy I6. "Domácí" a "přejaté" lexémy II7. Značkové, derivované a komponované lexémy I8. Značkové, derivované a komponované lexémy II9. Věta I10. Věta II11. Souvětí I12. Souvětí II

Získané způsobilosti

Základní orientace ve strukturních rozdílech mezi současnými slovanskými jazyky, schopnost tyto rozdíly v rámci jednoho jazyka vidět jako komplex souvisejících jevů.

Literatura

Dalewska-Greń, H. Języki słowiańskie. 2. vyd. Wydawnictwo naukowe PWN. Běličová, H. Nástin porovnávací morfologie spisovných jazyků slovanských. Karolinum. Praha 1998. Běličová, H. - Uhlířová, L. Slovanská věta. Praha, 1998. Horálek, K.:. Úvod do studia slovanských jazyků. 2.vyd., Praha 1962.

Požadavky

Dle požadavků vyučujícího.

Garant

PhDr. Ondřej Bláha, Ph.D.