Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Starší česká literatura 1 (KBH / STL1S)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / STL1S - Starší česká literatura 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář je zaměřen na specifické problémy středověké literatury (10. ? 14. stol.) a její žánrovou a tematickou rozrůzněnost; problematika literatury doby husitské (14. ? 15. stol.). V letním semestru je seminář věnován literatuře období humanismu a baroka (16. ? poč. 18. stol).Přednáška z této disciplíny je věnována přehledu o vývoji literatury na našem území od počátků do nástupu národního obrození.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o českých literárních a kulturních dějinách od 10. do 18. století, seznámí se se stěžejními díly jednotlivých epoch a způsobem interpretace staročeských památek.

Literatura

Kalista, Zdeněk. České baroko. Praha 1941. Kopecký, Milan. Český humanismus. Praha 1988. Bachtin, M. M. Francois Rabelais a lidová kultura středověku a renesance. Praha 2007. Hlobil, I. ? Petrů, E. Humanismus a raná renesance na Moravě. Praha 1992. Le Goff, Jacques (ed.). Kultura středověké Evropy. Praha: Odeon, 1991. ISBN 80-2070-206-7.Kolár, Jaroslav. Návraty bez konce. Studie ke starší české literatuře. Brno 1999. Kopecký, Milan. Nic stálého příromného. K literárnímu baroku. Brno 1999. Businská Helena. Renesanční poesie. Praha 1975. Eco, Umberto. Umění a krása ve středověké estetice. Praha 1998. Kopecký, Milan. Úvod do studia staročeských rukopisů a tisků. Praha 1978. Koldinská, Marie - Šedivý, Ivan. Válka a armáda v českých dějinách - sociohistorické črty. Praha, 2008.

Požadavky

Zápočet se uděluje za vypracování ústního nebo písemného referátu a aktivní účasti na seminářích.Zkouška probíhá ústní formou; otázky jsou směřovány do jednotlivých historických období (středověk, humanismus, baroko) a doplněny otázkami z předloženého seznamu četby, který by měl obsahovat alespoň 15 děl.

Garant

Mgr. Jana Kolářová, Ph.D.