Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistika (KBH / STYL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / STYL - Stylistika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Jazykový styl a stylistika, "Stylistika a ?.", funkční styl, registr a diskurz; možnosti práce s textem, stylistická analýza textu, základní vlastnosti textu, pravidla textové výstavby, komunikační situace a faktory ovlivňující výslednou podobu komunikátu.2) Funkční a stylová charakteristika jazykových prostředků obecně, analýza jazykových prostředků užitých v konkrétních autentických textech, distinktivní rysy stylové hodnoty jazykových prostředků a výrazové struktury textu. Výraz a jeho funkce, užívání prostředků spisovného jazyka a ostatních prostředků národního jazyka; funkční dichotomie - připravenost x nepřipravenost, veřejnost x neveřejnost, monologičnost x dialogičnost, psanost x mluvenost, modelovost x nemodelovost, ?. Vztah těchto dichotomií k volbě výrazového prostředku, stylotvorné faktory.3) Styly současné češtiny, singulární styl - obecný styl, styl komplexní - styl simplexní, styl individuální - styl interindividuální; klasické pojmy stylistiky: "funkční jazyk" jako výběr prostředků pro určitou funkci, stylová oblast, stylová vrstva, stylový typ; kompozice textu styl a text, výstavba textu, nároky na dobrý styl.4) Styl jazykových "útvarů" a "poloútvarů". Vztah stylu k stratifikaci a regionální diferenciaci jazyka, sociolekty a dialekty.5) Styl projevů mluvených a psaných, monolog a dialog, specifické rysy textů připravených a nepřipravených, stylistika a textová syntax, kompozice textu a jeho členění.6) Funkce verbální a neverbální složky textu, text a ilustrace, předávání významu jinou než verbální složkou komunikace; intertextovost.7) Současný stav funkčního stylu odborného, zákonitosti výstavby odborných textů, intertextovost v odborném stylu, nejčastější nedostatky odborných textů.8) Stylistická analýza uměleckého textu, "dobrý" umělecký text, analýza autentického materiálu, odhalování a oprava stylistických nedostatků.9) Funkční styl řečnický, specifika výstavby politických projevů (persvaze, získávací a přesvědčovací funkce, manipulace a prvky propagandy).10) Publicistický styl, výstavba zprávy, odlišnost zprávy v psané a mluvené publicistice, zpráva ve veřejnoprávním a komerčním médiu.11) Ostatní žánry publicistického stylu, specifika jejich výstavby, úloha titulku, tvůrčí psaní v publicistice.12) Analýza reklamních sdělení, specifika jejich výstavby, úloha neverbální složky, pragmatické aspekty

Získané způsobilosti

Student zhodnotí adekvátnost užitých výrazových prostředků, získá komunikační kompetenci, v textu objeví a následně odstraní nevhodné výrazové prostředky.

Literatura

Bečka, J. V. Česká stylistika. Praha, 1992. Čmejrková, S. - Daneš, F. a kol. Jak napsat odborný text. Praha, 1999. ČMEJRKOVÁ, S. - HOFFMANNOVÁ, J. (ed.). Jazyk, média, politika. Praha: Academia, 2003. Kořenský, J. a kol. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. České Budějovice, 1999. Doležel, Lubomír. Narativní způsoby v české literatuře. Praha, 1993. Uličný, O. Prostor pro jazyk a styl. Praha, 1987. Čmejrková, S. Reklama v češtině. Čeština v reklamě. Praha, 2000. Čechová, M. - Krčmová, M. - Minářová, E. Současná stylistika. Praha, 2008. Havránek, B. Studie o spisovném jazyce. Praha 1963. Hoffmannová, J. Stylistika a.. Praha, 1997. Jelínek, M. Stylistika. In: Příruční mluvnice češtiny. Praha 1995. Minářová, E. Stylistika pro žurnalisty. Praha, 2011. Čechová, M. ? Chloupek, J. a kol.: . Stylistika současné češtiny. Praha, 1997. Mistrík, J. Štylistika. Bratislava, 1989. Miko, F. Text a štýl. Bratislava, 1970. Hausenblas, K. Výstavba jazykových projevů a styl. Praha, 1972. JEDLIČKA, A. a kol. Základy české stylistiky. Praha: SPN, 1970.

Požadavky

Studium odborné literaturyAktivní účast na semináři, plnění dílčích úkolů bezprostředně navazujících na práci v seminářiPrezentace

Garant

Mgr. Jindřiška Svobodová, Ph.D.