Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktická syntax (KBH / SYNP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / SYNP - Praktická syntax, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1)Základní syntaktická jednotka, její vymezení a definice v základních českých syntaxích, věta a výpověď2)Základní syntaktické vztahy, způsoby jejich vyjadřování3)Predikace v tradičním a valenčním modelu, predikát a predikátor ? funkce slovesa jako centrálního prvku věty4)Sémantická klasifikace predikátů, základní klasifikační kritéria v Danešově koncepci, participanty predikátu, slovesná valence a intence5)Propozice, významy v rámci propozice, větné ekvivalenty6)Základová větná struktura, větné vzorce, větné pozice obligatorní, potenciální a fakultativní7)Transformace a obohacování větných struktur, tzv. povrchová a hloubková struktura, nejdůležitější typy transformací v češtině, deagentizace a nominalizace8)Tři roviny syntaxe, tradiční větné členy a komplexní charakteristika jednotlivých pozic ve větě9)Doplněk v tradičním a valenčním popisu syntaxe10)Věta jednoduchá a souvětí, útvary mezi větou a souvětím11)Syntaktické vztahy v souvětí, parataxe a hypotaxe, přístavkový vztah12)Věta a její aktuální realizace, základní pojmy aktuálního členění, základní koncepce a přístupy v české lingvistice13)Jevy tzv. nadvětné syntaxe

Získané způsobilosti

Student je po absolvování přednášek připraven na syntaktickou analýzu textu, je schopen odhalit pravidla textové výstavby a sám je schopen podle těchto pravidel text produkovat.

Literatura

Daneš, F. Věta a text. Praha, 1985. Daneš, F. ? Hlavsa, Z. Větné vzorce v češtině . Praha, 1981. Kopečný, F. Základy české skladby. Praha, 1958. Karlík, P.- Nekula, M.-Pleskalová, J. (eds.). Encyklopedický slovník češtiny. Praha:. Praha, 2002. Hrbáček, J. Nárys textové syntaxe. Praha, 1994. Karlík, P.- Nekula, M.-Rusínová, Z. (eds.). Příruční mluvnice češtiny. Praha, 1996. Grepl, M. ? Karlík, P. Skladba češtiny. Olomouc, 1998. Bauer, J. ? Grepl, M. Skladba spisovné češtiny. Praha, 1980. Běličová, H ? Sedláček, J. Slovanské souvětí. Praha, 1990. Karlík, P. Studie o českém souvětí. Brno, 1995.

Požadavky

Aktivní účast na přednášce, vypracování samostatné odborné práce dotýkající se svým tematickým zaměřením obsahu přednášek, úspěšné vykonání písemného testu a ústní zkoušky.

Garant

Mgr. Jindřiška Svobodová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jindřiška Svobodová, Ph.D.