Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Textologie a ediční technika 2 (KBH / TED2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / TED2 - Textologie a ediční technika 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Od textové kritiky k textologiiLiterární text jako východisko literárněvědného bádání. Vznik textové kritiky a její vývoj. Vymezení textologie, primární úkoly a terminogický systém této disciplíny. Rekonstrukce textového procesu. Textové varianty, textové změny a jejich klasifikace. Autorsky definitivní text, geneticky definitivní text, společensky fungující text literárního díla. Základatelské práce: Konrad Górski: Sztuka edytorska (1956), D. S. Lichačev: Tekstologia (1962, 1983), Rudolf Havel a Břetislav Štorek: Editor a text - Úvod do praktické textologie (1971). Literární stratigrafie Oldřicha Králíka, textologický přínos Králíkových bezručian. Významné ediční počiny olomoucké bohemistiky: kolektivní edice Jungmannových překladů, editorská činnost Jiřího Daňhelky a Eduarda Petrů. Současné problémy české textologie a jejich reflexe v kolektivní práci Textologie a ediční praxe (1993).2. Od textologie k editologii (ediční praxi)Terminologický systém editologie. Diferenciace edicí; specifika elektronické edice. Textový komentář a jeho struktura. Tři editorské databáze: a) databáze autorových publikací, b) databáze autorovy tvůrčí pozůstalosti, c) databáze biografická. Kritéria členění sebraných spisů (chronologická, autorská, žánrová, tematická, interpretační, literárněhistorická, komunikační).3. Textologie a manuskriptologie (genetická kritika)Teleologické směřování textologie (úsilí o kanonizaci textu literárního díla). Vznik manuskriptologie (francouzský Institut des Textes et Manuscrits Modernes, 1982) jako globální metody studující produkci textů a odkrývání významů vznikajících v procesu psaní; polská škola manuskriptologie (Zofia Mitoseková). Význam studia procesu psaní a čtení (écriture - lecture). Terminologický aparát manuskriptologie (dílo, text, pretext, posttext, brulion). Genetická edice, její závislost na dochovaných pretextech. Specifika elektronického procesu psaní ("komputerový synkretismus" obrazu a slova).

Získané způsobilosti

Zvládnutí základních kompetencí v oblasti textologie a editologie.

Literatura

Pistorius, Vladimír. Jak se dělá kniha. 2003. Kočička, P. - Blažek, F. Praktická typografie. Brno 2000. Woll, T. Rukověť nakladatele. Praha 2002. Vašák a kol. Textologie: teorie a ediční praxe. Praha, 1993.

Požadavky

viz http://www.kb.upol.cz/

Garant

prof. PhDr. Jiří Fiala, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Fiala, CSc.