Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Textologie (KBH / TEX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / TEX - Textologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Uvedení do praktické analýzyÚvod do praktické textologie. Ediční příprava rukopisu, rekonstrukce textového procesu. Textologická práce s dostupnými prameny při ediční přípravě. Volba výchozího textu. Kritika výchozího textu.Pojmy vývoj textu, verze textu, autorský záměr, cizí ruka, porušení textu, emendace atd. Klasifikace textových změn.Text a pravopisná norma. Normativní a alternativní pravopisné úpravy edic.Praktické rozbory publikovaných edic i nezpracovaných rukopisů.Problém kvantity - se zřetelem k poezii.Stylistické diferenciace v textu: využití dialektů a sociolektů. Slovní tvary, lexikum.Syntax, interpunkce.Ediční zpráva. Funkce a obsah ediční zprávy. Její varianty (poznámka, zpráva, komentář).Od rukopisu k edici. Ediční příprava literárního pramene uloženého v archívu.

Získané způsobilosti

Praktická znalost základních edičních postupů Schopnost edičně připravit text literárního charakteruZnalost zákldních pojmů z textologie, schopnost je uplatnit při analýze

Literatura

Havel, R.?Štorek, B. (eds.). Editor a text. Úvod do praktické textologie. Praha, 1971. Otázky textologie. Česká literatura 14, 1966, č. 1. Vašák, P. a kol. Textologie a ediční praxe. Praha 1993.

Požadavky

pravidelná účast (75 %)

Garant

Mgr. Petr Komenda, Ph.D.