Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Typografie a počítačová sazba 1 (KBH / TPS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / TPS1 - Typografie a počítačová sazba 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní softwarové vybavení DTP pracoviště (2 h)- textové editory, textové procesory, DTP programy (teorie)- přehled pomocných programů (vektorové a bitmapové editory, prohlížeče grafiky, prohlížeče písem)- seznámení se s pracovním prostředím: Adobe InDesignZákladní charakteristiky písma (4h)? stručný vývoj moderních písem; typologie písem; pojmosloví? práce s písmy v počítačových editorech? typografické zásady ve vztahu ke kresbě písmových znaků a jejich vzájemnému postavení? závěrečné cvičeníZákladní práce s textem na úrovni odstavce (4h)? typografická pravidla a pravidla sazby vztahující se k odstavci a dalšímu členění textu? vztah textu a obrazu na tiskové straně; další vizuální zákonitosti? práce s textem v počítačových editorech? cvičení v programu InDesignÚvod do hladké sazby (4h)? pravidla hladké sazby; tvorba a rozvržení dokumentu? doplňující nástroje a funkce v programu InDesign? cvičení v programu InDesign (příprava sazebního zrcadla aj.)Úvod do techniky tisku (2h)? vývoj tiskových technik od Gutenberga do současnosti? principy základních tiskových technik (tisk z výšky, tisk z hloubky, ofset atd.)? možnosti využití různých tiskových technik? typy papíru a jejich využití ve vztahu k tisku a polygrafii? exkurze do tiskárny (s doprovodným výkladem)Úvod do polygrafie (2h)? typy barev a jejich využití (RGB, CMYK aj.)? práce s barvami v počítačových editorech? barevná hloubka, gamut barev? polygrafické zásady a optimalizace barevného tisku? práce se vzorníky Pantone; testování barevného rozlišení? cvičeníÚvod do vektorové grafiky (2h)? principy a možnosti vektorové grafiky? charakteristika základního SW (Adobe Ilustrator, Corel Draw, Inkscape)? zásady pro tvorbu diagramů, schémat, logotypů aj.? základní formáty vektorové grafiky (AI, WMF, CDR, EPS aj.)Úvod do bitmapové (rastrové) grafiky (2h)? principy bitmapové grafiky a jejího elektronického zpracování? formáty bitmapové grafiky (jpeg, tif, gif, png aj.)? rozlišení obrazu, DPI, LPI? komprese a dekomprese obrazu

Získané způsobilosti

Kurz je založen na propojení odborného výkladu s praktickou aplikací a procvičováním v textových a grafických editorech. Studenti jsou seznámeni se základními pojmy a principy z oblasti typografie, hladké a smíšené sazby, polygrafie, vektorové a bitmapové grafiky a oblastí souvisejících.

Literatura

Beran, V. (2007). Aktualizovaný typografický manuál. Praha: Kafka design. Štorm, František. (2008). Eseje o typografii. Praha. Muzika, F. (2005). Krásné písmo ve vývoji latinky. Praha: Paseka. Bann, D., & Stříbrný, P. (2008). Polygrafická příručka. V Praze: Slovart. Kočička, P., & Blažek, F. (2004). Praktická typografie. Brno: Computer Press.

Požadavky

Na konci semestru je v zápočtovém textu ověřena jejich znalost technických parametrů a zásad spojených s grafikou a sazbou a rovněž schopnost aplikovat tato pravidla při práci s konkrétním materiálem.

Garant

Mgr. Vladimír Polách, Ph.D.