Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie verše a básnické imaginace (KBH / TVBA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / TVBA - Teorie verše a básnické imaginace, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Procvičování základních metodických kroků při analýze básnického rytmu. Přízvukové takty. Veršová a větná intonace.Český jamb a jeho rozličné podoby. Vývoj českého trocheje. Jambotrochej s odchylkami.Daktyl a volný verš. Prozodické systémy ve vývoji českého verše. Hlásková instrumentace.Lyrično. Hudebnost českého verše. Od rytmu k tématu.Fikční svět lyriky. Fikční a non-fikční prostor v autorově díle.Básnické pojmenování a básnický jazyk ve formalismu a strukturalismu.Básnický obraz ve francouzské tematické kritice. Kosmologické vlastnosti básnického obrazu.Slovo, hlas, ticho. Jak porozumět mlčení v básnickém textu?Symbol a metafora v básnickém textu.

Získané způsobilosti

Schopnost interpretace básnického textu a básnického obrazuPraktická znalost versologického rozboruPorozumění úloze textových subjektů v básni při literární komunikaci

Literatura

Červenka, Miroslav. Český volný verš devadesátých let. Praha, 1963. Další literatura bude upřesněna na přednášce. Červenka, Miroslav. Dějiny českého volného verše. Host, Brno 2001. Červenka, Miroslav. Fikční světy lyriky. Paseka: Praha-Litomyšl, 2003. Langerová, Marie. Fragmenty pohybu. Praha, 1998. Červenka, Miroslav. Kapitoly o českém verši. Praha, 2006. Mukařovský, Jan. Kapitoly z české poetiky I, II, III. Praha, 1948. Lakoff, G. - Johnson, M. Metafory, kterými žijeme. Brno: Host, 2002. Jakobson, R. Poetická funkce. Jinočany 1995. Staiger, Emil. Poetika, interpretace, styl. Praha, 2008. Bachelard, Gaston. Poetika prostoru. Praha, 2009. Pohledy zblízka: zvuk, význam, obraz. Poetika literárního díla 20. století. Praha, 2002. Friedrich, Hugo. Struktura moderní lyriky. Host, Brno 2005. Červenka, Miroslav. Významová výstavba literárního díla. Praha, 1992. Staiger, Emil. Základní pojmy poetiky. Praha, 1969.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu: Maximálně dvě absence; vypracování dvou referátů, aktivní podíl na diskusích, domácí příprava textů nachystaných k vzájemně sdílené analýze. Pozn.: Pokud je student v hodině nepřítomen, je jeho povinností zjistit zadané úkoly a připravit se na následující hodinu.

Garant

Mgr. Petr Komenda, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Komenda, Ph.D.