Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do literární vědy (KBH / ULVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / ULVP - Úvod do literární vědy, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Soubor přednášek si klade za cíl uvedení do základních problémů literatury, literární vědy a vysvětlení nejdůležitějších pojmů z poetiky. Tyto základní informace mají studenta přivést k pochopení struktury literárního díla i literárního procesu a momentů, které s literárním procesem a děním souvisí (např. literární periodika, literární kritika aj.). Přednášky z úvodu do studia literatury budou rovněž předstupněm k seminářům, jejichž cílem je schopnost studenta uplatnit získané vědomosti při rozboru konkrétního textu.Tematické okruhy:1) Co je literatura?2) Literatura jako předmět literárněvědného bádání. Literární věda - předmět, metodologie, disciplíny.3) Literární dílo v komunikaci. Specifika literární komunikace.4) Estetická funkce v literatuře v kontextu ostatních funkcí.5) Próza a poezie (k rytmickému impulsu v básni). Rým a strofa.6) Literární druhy. Uvedení do problematiky. Lyrika.7) Epika. Specifika románu.8) Drama jako literární text, vymezení dramatického textu vůči jevištní interpretaci.9) Metafora a metonymie. Básnický obraz. Problém symbolu v literárním textu.10 - 11) Narativní způsoby v české literatuře I / II.

Získané způsobilosti

Osvojení základní literárněvědné terminologie, získání předpokladů pro analýzu literárních textů.

Literatura

Culler, Jonathan. Krátký úvod do literární teorie. Brno, 2002. Doležel, Lubomír. Narativní způsoby v české literatuře. Praha, 1993. Rimmon-Kenanová, Shlomith. Poetika vyprávění. Brno, 2001. Eco, Umberto. Šest procházek literárními lesy. Votobia, Olomouc 1997. Grygar, Mojmír. Terminologický slovník českého strukturalismu. Host, Brno 1999. Eagleton, Terry. Úvod do literární teorie. Praha, 2005. Petrů, E. Úvod do studia literární vědy. Olomouc: Rubico, 2000. Macurová, Alena. Ztvárnění komunikačních faktorů v jazykových projevech. AUC - Philologica Monographia LXVIII - 1977. Praha 1983.

Požadavky

Podmínky k udělení kolokvia: V závěru přednáškového cyklu budou studenti dotazováni z přednášené látky. Kolokvium bude uděleno na základě dosažených znalostí. V případě, že student nebude látku ovládat, budou jeho vědomosti ověřeny písemným testem.

Garant

Mgr. Petr Komenda, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Komenda, Ph.D.prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.