Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do teorie znaku (KBH / UTZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / UTZS - Úvod do teorie znaku, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem semináře je seznámit posluchače se základními koncepty moderní sémiotiky. Seminární cyklus bude rozdělen do dvou částí. První část bude založena na diskusi o fundamentálních sémiotických tématech (kritéria znakovosti, arbitrárnost, ikonicita, text a interpretace atd.). V té druhé se pak účastníci semináře seznámí s vybranými teoriemi moderní sémiotiky, které by měly napomoci terminologicky fixovat (spíše intuitivní) zjištění z části předcházející.

Získané způsobilosti

základní terminologie a koncepce dále aplikovatelné v nejrůznějších oblastech

Literatura

Peirce, Ch. S. Gramatica speculativa.In: Palek, B. (ed.) Sémiotika. Praha, 1997. Barthes, R. Základy sémiologie. In: Kritika a pravda, s. 81-181. Praha - Liberec, 1997. Morris, Ch. Základy teorie znaků. In: Palek, B. (ed.) Sémiotika. Praha, 1998. de Saussure, F. Kurs obecné lingvistiky. Praha, 1996. Hjelmslev, L. O základech teorie jazyka. Praha, 1972. Tondl, Ladislav. Problémy sémantiky. Praha, 2006. Černý, Jiří - Holeš, Jan. Sémiotika. Praha, 2004. Doubravová, Jarmila. Sémiotika v teorii a praxi. Praha, 2002. Voigt, Vilmos. Úvod do sémiotiky. Bratislava, 1981.

Požadavky

absolvování zápočtového testu, domácí úkoly

Garant

prof. PhDr. Jan Kořenský, DrSc.